Zalety spożywania masła orzechowego
Masło orzechowe
to nie tylko niezdrowa amerykańska przekąska szkolna! Słynna pasta ma zaskakująco korzystne działanie zdrowotne. Przedstawiamy 8 korzyści płynących z jedzenia
masła orzechowego
.
Zmniejsza uczucie głodu, a tym samym wspomaga odchudzanie.
Orzeszki ziemne są bardzo bogate w kalorie, dzięki czemu dają nam uczucie sytości, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu i jemy mniej.
Twoje serce będzie Ci wdzięczne.
Udowodniono naukowo, że spożycie
masła orzechowego
zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia i choroby wieńcowej.
Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Uważa się, że spożycie orzeszków ziemnych lub
masła orzechowego
zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego u kobiet.
Jest bogate w niacynę.
Niacyna jest witaminą z grupy B i jest ważnym elementem w walce z chorobą Alzheimera.
Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Niedawne badanie wykazało, że pięć lub więcej porcji orzechów tygodniowo pomaga zapobiegać kamieniom żółciowym o 25% do 30%.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/)
Jest bogate w zdrowe tłuszcze.
W
maśle z orzeszków ziemnych
w przeważającej mierze znajdują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca i naczyń krwionośnych oraz w przebiegu cukrzycy.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Badanie wykazało, że spożywanie jednej łyżki stołowej
masła orzechowego
dziennie pomaga zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2 u kobiet.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696988/)
Jest bogate w składniki odżywcze.
Oprócz zdrowych tłuszczów
masło orzechowe
jest bogate w białko i potas, które pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, ryzyko udaru i chorób układu krążenia. Zawiera również dużo błonnika, który pomaga regulować trawienie, a tym samym utrzymuje zdrowe jelita, magnez dla zdrowych kości i witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Jednak przy wyborze
masła orzechowego
musimy być bardzo ostrożni. 100%
masło orzechowe
bez dodatków korzystnie wpływa na zdrowie. Na rynku jest duży wybór masła orzechowego, ale te z dodatkiem tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru lub soli nie są dobre dla zdrowia i mogą mieć odwrotne skutki.