Zalety spożywania masła orzechowego
Masło orzechowe to nie tylko niezdrowa amerykańska przekąska szkolna! Słynna pasta ma zaskakująco korzystne działanie zdrowotne. Przedstawiamy 8 korzyści płynących z jedzenia masła orzechowego.
Zmniejsza uczucie głodu, a tym samym wspomaga odchudzanie.
Orzeszki ziemne są bardzo bogate w kalorie, dzięki czemu dają nam uczucie sytości, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu i jemy mniej.
Twoje serce będzie Ci wdzięczne.
Udowodniono naukowo, że spożycie masła orzechowego zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu krążenia i choroby wieńcowej.
Zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego.
Uważa się, że spożycie orzeszków ziemnych lub masła orzechowego zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego u kobiet.
Jest bogate w niacynę.
Niacyna jest witaminą z grupy B i jest ważnym elementem w walce z chorobą Alzheimera.
Zapobiega tworzeniu się kamieni żółciowych.
Niedawne badanie wykazało, że pięć lub więcej porcji orzechów tygodniowo pomaga zapobiegać kamieniom żółciowym o 25% do 30%.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/)
Jest bogate w zdrowe tłuszcze.
W maśle z orzeszków ziemnych w przeważającej mierze znajdują się jednonienasycone kwasy tłuszczowe, korzystne dla serca i naczyń krwionośnych oraz w przebiegu cukrzycy.
Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Badanie wykazało, że spożywanie jednej łyżki stołowej masła orzechowego dziennie pomaga zapobiegać wystąpieniu cukrzycy typu 2 u kobiet.
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2696988/)
Jest bogate w składniki odżywcze.
Oprócz zdrowych tłuszczów masło orzechowe jest bogate w białko i potas, które pomagają obniżyć wysokie ciśnienie krwi, ryzyko udaru i chorób układu krążenia. Zawiera również dużo błonnika, który pomaga regulować trawienie, a tym samym utrzymuje zdrowe jelita, magnez dla zdrowych kości i witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
Jednak przy wyborze masła orzechowego musimy być bardzo ostrożni. 100% masło orzechowe bez dodatków korzystnie wpływa na zdrowie. Na rynku jest duży wybór masła orzechowego, ale te z dodatkiem tłuszczu palmowego i dużej ilości cukru lub soli nie są dobre dla zdrowia i mogą mieć odwrotne skutki.
Bio Masło Orzechowe
100% NATURALNE MASŁO ORZECHOWE BEZ DODATKÓW
- Bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego i konserwantów
- Bogate źródło białka – 25,8 g na 100 g
- Źródło zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku