Zalety nasion chia
Nasiona chia to najbogatsze naturalne źródło kwasów tłuszczowych omega 3 i 6. Są bogate w minerały, wapń, magnez, białko i błonnik. Zawierają dużo witamin i nienasyconych linolowych kwasów tłuszczowych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Wiążą ze sobą wodę, dzięki czemu pomagają nawodnić organizm, wspomagają trawienie, dają uczucie sytości oraz zwiększają wchłanianie składników odżywczych w jelitach. Mają super wartości odżywcze i niski indeks glikemiczny. Są jednym z niewielu produktów spożywczych, które można znaleźć w całkowicie nienaruszonej formie, niezmodyfikowane genetycznie i z tak wysoką wartością odżywczą.
Nasiona Chia pochodzą z Meksyku i Gwatemali. Te małe pożywne nasiona są bardzo ważną rośliną uprawną dla mieszkańców tych państw. Zawierają wapń, mangan, fosfor i są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Są bez smaku, więc nie wpływają na smak potrawy, dzięki czemu można je dodawać do wielu przepisów. Można posypać nimi sałatki, dodać do wypieków, napojów…
10 powodów, dla których warto włączyć nasiona chia do diety:
Zapobiegają cukrzycy
Nasiona chia są doskonałym wyborem dla diabetyków (cukrzyca typu 2) ze względu na to, że obniżają poziom cukru we krwi. Przygotuj pudding Chia, mocząc 1/3 szklanki nasion w 1,5 – 2 szklankach wody, mleka, jogurtu i odczekaj co najmniej 10 minut, aż nasiona spęcznieją.
Zawierają dużo błonnika
Zaledwie 28 gramów nasion chia zawiera 11 gramów błonnika, co stanowi około jednej trzeciej zalecanego dziennego spożycia dla dorosłych. Włączenie nasion do naszej diety bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ pokarmowy, właśnie ze względu na wysoką zawartość błonnika.
Doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega 3
Jak już wspomniano, nasiona chia są doskonałym roślinnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3, które pozytywnie wpływają na pracę naszego mózgu. Są lepszym źródłem tłuszczów omega 3 niż nasiona lnu.
Dbają o zdrowie zębów i mocnych kości
Dzięki dużej zawartości wapnia dobrze wpływają na zdrowie kości i zębów oraz zapobiegają osteoporozie.
Wysoka zawartość manganu
Mangan jest również ważny dla zdrowia kości, stymuluje pracę tarczycy i pomaga naszemu organizmowi w wytwarzaniu energii ze spożywanych pokarmów. Jedna porcja (28 gramów) nasion chia zawiera 30 procent zalecanego dziennego spożycia tego minerału.
Wysoka zawartość fosforu
Jedna porcja nasion chia zawiera 27% zalecanego dziennego spożycia tego minerału. Fosfor odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, a ponadto wspomaga pracę serca i nerek.
Doskonałe źródło białka
Nasiona chia są również doskonałym źródłem białka dla wegetarian i nie zawierają cholesterolu. Jedna porcja nasion chia (28 gramów) zawiera 4,4 grama białka, co stanowi prawie 10 procent zalecanego dziennego spożycia dla dorosłych.
Zapobiegają tworzeniu się tkanki tłuszczowej
Dzięki zdolności do regulacji poziomu cukru we krwi oraz niskiego indeksu glikemicznego zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Są świetną pomocą w odchudzaniu
Spożywanie budyniu chia na długo zapewni uczucie sytości w żołądku, a dodatkowo dostarczy organizmowi wszystkich ważnych witamin i minerałów. Wchłaniają płyn z organizmu i pęcznieją jak gąbka w żołądku, dając nam uczucie sytości. Nasiona chia to wspaniały pokarm, który pomaga spalać tłuszcz i zapobiega jego gromadzeniu się. Zawierają tryptofan, który w naturalny sposób tłumi apetyt i poprawia nastrój.
Dbają o zdrowie serca
Wykazano, że nasiona chia obniżają wysokie ciśnienie krwi, zwiększają poziom zdrowego cholesterolu i obniżają poziom złego cholesterolu, co ma dobry wpływ na zdrowie serca.
Nasiona Chia 250g
Pożywne czarne nasiona
- Źródło kwasów omega-3 i omega-9
- Wysoka zawartość białka
- Wysoka zawartość błonnika
- Źródło minerałów
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku