Dlaczego magnez jest tak ważny dla naszego zdrowia?
Magnez jest jednym z ważniejszych pierwiastków w naszym organizmie. Odgrywa ważną rolę w regulacji ciśnienia krwi, stężenia glukozy we krwi, regulacji insuliny oraz metabolizmu trójfosforanu adenozyny (cząsteczki energii).1 Bierze udział w ponad 300 reakcjach enzymatycznych odpowiedzialnych za normalne funkcjonowanie naszego organizmu, bierze również udział w syntezie białek i przekazywaniu bodźców nerwowych. Wpływa na normalne funkcjonowanie psychiczne, czynność serca i zdrowie kości2.
Zalecane dzienne spożycie magnezu przekracza 300 mg, w zależności od płci, wieku i innych cech danej osoby3. Magnez znajduje się głównie w kościach, ale także w mięśniach i innych tkankach miękkich, a najmniejsze jego ilości są w płynach zewnątrzkomórkowych – we krwi.
Dobrym źródłem magnezu są orzechy, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, zielone warzywa, pomarańcze, banany7. Niedobór magnezu nazywany jest hipomagnezemią. Najbardziej podatni na niedobór magnezu są diabetycy, osoby starsze i sportowcy lub osoby ze zmniejszonym wchłanianiem (stres, choroby jelit). Konsekwencjami hipomagnezemii są nadciśnienie, zespół metaboliczny, miażdżyca tętnic, skurcze mięśni, zwapnienia tętnic i inne5.
Ostatnie badania pokazują, że spożycie magnezu jest coraz niższe, co może mieć poważny wpływ na nasze zdrowie. Przyjmowanie dodatkowo 100 mg magnezu dziennie wiązało się z 5% redukcją ryzyka nadciśnienia4, przy 8% zmniejszeniem ryzyka udaru mózgu6. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zatwierdził również kilka oświadczeń zdrowotnych związanych z magnezem.
Uzupełnienie zróżnicowanej i zbilansowanej diety w magnez polecane jest wszystkim osobom, które chciałyby zapobiec subklinicznemu niedoborowi magnezu, zwłaszcza jeśli chcą osiągnąć optymalne stężenie magnezu w organizmie oraz zapobiegać chorobom przewlekłym, w tym chorobie niedokrwiennej serca5.
1 Rosanoff A. in sod., 2012. Suboptimal magnesium status in the United States: are the health consequences underestimated? Nutrition Reviews 70; 153–164 2 Grober U. in sod., 2015. Magnesium in prevention and therapy. Nutrients 23; 7:9, 8199-8226 3 NIJZ, 2016. Referenčne vrednosti za energijski vnos ter vnos hranil. 4 Han in sod., 2017. Dose-response relationship between dietary magnesium intake, serum magnesium concentratio and risk od hypertension: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Nutritional Journal 16; 16:26 5 DiNicolantonio J.J. in sod., 2018. Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis 5:1 6 Larsson C.S., 2012. Dietary magnesium intake and risk of stroke: a meta-analysis of prospective studies. The American Journal of Clinical Nutrition, 95:2, 362-366 7 Nacionalni portal o hrani in prehrani, www.prehrana.si/sestavine-zivil/minerali/magnezij
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku