Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Wzmocnienie układu odpornościowego



Równowaga umysłu i ciała jest podstawą dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Jeśli nasza odporność szwankuje, objawia się to zmęczeniem, częstymi infekcjami, stanami zapalnymi, reakcjami alergicznymi, przewlekłą biegunką i powolnym gojeniem się ran. Niezdrowa dieta, stres, brak snu, palenie oraz ciężka praca fizyczna i psychiczna to czynniki stresogenne, które dodatkowo osłabiają układ odpornościowy.



Regularne ćwiczenia są jednym z budulców zdrowia i podstawą dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ćwiczenia wspomaga krążenie w ciele, a także wprawiają w ruch nasze komórki odpornościowe, które zwalczają infekcje



. Spożywanie niektórych ziół pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ tylko taki dobrze działający będzie w stanie chronić nas przed różnymi infekcjami i chorobami wirusowymi oraz grożącą obecnie pandemią covid_19.



Wraz z wiekiem skuteczność naszego układu odpornościowego pogarsza się



, co prowadzi do częstszych infekcji, chorób zapalnych i nowotworowych u osób starszych. Dlatego osoby starsze powinny jeszcze bardziej uważać, aby regularnie i przez cały rok wzmacniać swój układ odpornościowy, w tym poprzez regularne przyjmowanie suplementów diety, takich jak


maca w proszku.



W przypadku chorób wirusowych, takich jak grypa i przeziębienie, a także nowej choroby koronawirusowej (na żadną z tych chorób wirusowych nie ma lekarstwa), musimy polegać na naszym układzie odpornościowym, aby skutecznie i jak najszybciej pokonać chorobę. Niektóre leki pomagają złagodzić objawy, ale nie wpływają na przebieg choroby.

To, w jakim stopniu zachorujemy i jak szybko się wyleczymy


, zależy zatem od naszego układu odpornościowego.



Jak działa układ odpornościowy?



Układ odpornościowy to mechanizm, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi organizmami i intruzami ze środowiska



(bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty), które powodują choroby. Dlatego komórki naszego układu odpornościowego są stale „w stanie gotowości” i aktywne, ponieważ co sekundę obserwują, rozpoznają intruzów i próbują ich zniszczyć.


Nasza odporność immunologiczna składa się z

wrodzonej i nabytej odporności

. Na pierwszą nie mamy zbyt wiele wpływu, ale możemy wpływać na tę drugą, czyli odporność nabytą. Każda osoba ma inny układ odpornościowy, a różnice zależą od płci, uwarunkowań genetycznych, diety, szkodliwych nawyków, ilości ćwiczeń, narażenia na stres, ilości dobrej jakości snu i chorób.



Co wpływa na układ odpornościowy


Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych czynników dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ale z kolei przejadanie się jest stresujące dla organizmu i dlatego pogarsza jego układ odpornościowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na tkankę tłuszczową w okolicach talii, gdyż

zbyt duża ilość tłuszczu zwiększa predyspozycje do przewlekłych procesów zapalnych osłabiających nasz układ odpornościowy

.


Dzięki diecie możemy wzmocnić odpowiedź immunologiczną, zwłaszcza spożywając duże ilości różnorodnych owoców i warzyw, orzechów oraz pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Spróbujmy

ograniczyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ przyspieszają one procesy zapalne w organizmie

. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, do zdrowej diety należy dodatkowo dodać preparaty witaminowo-mineralne i


wysokiej jakości suplementy diety, aby wzmocnić odporność



.


Oprócz makroskładników odżywczych wpływających na funkcjonowanie układu odpornościowego ważną rolę odgrywają witaminy i minerały, które są integralną częścią komórek układu odpornościowego i działają immunomodulująco.

Szczególnie ważne są witaminy A, D, E, C, B6, kwas foliowy, miedź, cynk, selen i żelazo. Występują w wielu produktach spożywczych, ale można je również spożywać w postaci suplementów diety. Pomocne będzie

codzienne spożywanie czosnku, cebuli, grzybów shiitake, imbiru oraz naturalnych produktów probiotycznych,

takich jak jogurt i kefir, a także najbardziej dostępnej zimą kapusty kiszonej i buraków. Skuśmy się na zupę dyniową lub marchewkową, ponieważ pomarańczowe pigmenty (karotenoidy) w marchwi, dyni, słodkich ziemniakach, persymonach, melonach i zielonych warzywach liściastych wzmacniają układ odpornościowy.


Spożywaj zróżnicowane posiłki pełne warzyw, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, orzechów i owoców, pij wystarczającą ilość wody, ogranicz szkodliwe nawyki, ćwicz na świeżym powietrzu i dobrze się wysypiaj. Ułatwi Ci to pokonywanie wyzwań nawet podczas kwarantanny. Spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, a przy pierwszych oznakach przeziębienia ugotuj rosół i



wzmocnij swoją odpowiedź immunologiczną za pomocą superfood i suplementów diety



.



Nawet w chłodniejsze dni upewnij się, że Twoja ekspozycja na naturalne światło słoneczne jest wystarczające, ponieważ promienie słoneczne pozwalają na tworzenie witaminy D, która z kolei wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdrowie kości.

Możesz poprawić swoją odporność spożywając macę w proszku

.


Wzmocnij odporność Macą w proszku


Maca


(wymawiane maka, nazwa łacińska to



Lepidium meyenii



) to roślina pochodząca z Andów, jedna z nielicznych, która przystosowała się do trudnych warunków na wysokości ponad 4400 metrów, dlatego jest uważana za roślinę odporną. Indianie peruwiańscy od wieków cenią bulwy macy, z których wydobywają proszek, ze względu na jego wyjątkowe właściwości wzmacniające.

Substancje lecznicze macy znajdują się w korzeniu, który swoim kształtem przypomina serce. Korzeń jest spożywany na surowo, tylko suszony i mielony. Jako suplement diety

najwygodniej jest stosować macę w proszku

.

Maca w proszku

ma wystarczającą ilość użytecznych składników aktywnych tylko wtedy, gdy bulwy rosną na najwyższej możliwej wysokości i jeśli zmielona bulwa jest suszona naturalnie na słońcu przez dwa miesiące.

Dlaczego maca jest tak przydatna?


Maca

wspomaga fizyczną i psychiczną sprawność oraz podnosi poziom energii. Po raz pierwszy została użyta w diecie starożytnych Inków, a świeży lub suszony korzeń rośliny był używany przez Peruwiańczyków od wieków, ponieważ w Peru

maca

jest ważną częścią lokalnej diety ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze i odżywcze. Wiele osób słusznie nazywa ją

superfood

. Dlaczego?



Naukowcy klasyfikują macę jako środek

adaptogenny, który umożliwia lepszą adaptację organizmu

. Jako adaptogen, maca

zwiększa wytrzymałość fizyczną i odporność na stres, lęk, urazy i wyczerpanie

.
Regularne stosowanie macy stymuluje układ odpornościowy i zwiększa odporność na problemy fizyczne i psychiczne. Potrafi rozpoznać potrzeby organizmu, dlatego nazywana jest „inteligentną rośliną”. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonu, maca np. zwiększy jego produkcję i odwrotnie.


Bulwy macy zawierają witaminy B1, B2, B12 i C, alkaloidy, makro i mikroelementy, węglowodany, białka, błonnik, kwasy tłuszczowe, fruktozę, skrobię, garbniki, sód, potas, wapń, miedź, cynk, żelazo, mangan, krzem i magnez. Jednocześnie

maca


jest bogatsza w wapń niż np.

mleko, dlatego jej spożywanie pomoże również wszystkim osobom dotkniętym osteoporozą. Wapń, fosfor, witaminy B1 i B12 oraz kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na układ nerwowy, pobudzają apetyt i regulują trawienie.

Sterole, wapń i witamina C zawarte w

macy

pomagają budować masę mięśniową i zwiększają wytrzymałość fizyczną. Właśnie dlatego jest lubiana przez sportowców, ponieważ wspomaga jednocześnie rozwój mięśni i utratę tkanki tłuszczowej. Maca zawiera cztery unikalne alkaloidy – makainę 1, 2, 3, 4 – których nie ma w żadnej innej roślinie.


Regularne spożywanie korzeni



macy w proszku



przynosi wiele korzyści

, zwłaszcza kobietom, ponieważ tworzy i utrzymuje odpowiednią równowagę hormonalną w organizmie. Spożywanie

macy

łagodzi objawy menopauzy, która objawia się wahaniami nastroju, zaburzeniami snu itp., pomaga również młodszym kobietom z problemami menstruacyjnymi.


Mówi się, że

maca

ma pozytywny wpływ na płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn oraz zwiększa libido oraz zwiększa produkcję męskiego nasienia, dlatego niektórzy nazywają ją „naturalną viagrą”. Podsumowując,

maca

podnosi poziom energii, poprawia pamięć i koncentrację, reguluje poziom hormonów, łagodzi objawy menopauzy i PMS, pomaga przy bezsenności i stresie, wpływa pozytywnie na energię seksualną, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wpływa pozytywnie na zdrowie serca i żył oraz ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów i kości.



Spożywamy 1 do 3 łyżeczek dziennie


macy w proszku



, mieszając ją z sokiem lub wodą.



Jak najszybciej zróbmy coś korzystnego dla naszego zdrowia



i wzmocnijmy w naturalny sposób naszą odporność poprzez codzienne spożywanie macy w proszku. Szybko zauważysz, że Twoje samopoczucie uległo poprawie, nawet teraz w zimnej porze roku.

O macy możesz przeczytać więcej w poniższych artykułach