Wzmocnienie układu odpornościowego
Równowaga umysłu i ciała jest podstawą dobrego funkcjonowania układu odpornościowego. Jeśli nasza odporność szwankuje, objawia się to zmęczeniem, częstymi infekcjami, stanami zapalnymi, reakcjami alergicznymi, przewlekłą biegunką i powolnym gojeniem się ran. Niezdrowa dieta, stres, brak snu, palenie oraz ciężka praca fizyczna i psychiczna to czynniki stresogenne, które dodatkowo osłabiają układ odpornościowy.
Regularne ćwiczenia są jednym z budulców zdrowia i podstawą dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ćwiczenia wspomaga krążenie w ciele, a także wprawiają w ruch nasze komórki odpornościowe, które zwalczają infekcje
. Spożywanie niektórych ziół pomaga wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ tylko taki dobrze działający będzie w stanie chronić nas przed różnymi infekcjami i chorobami wirusowymi oraz grożącą obecnie pandemią covid_19.
Wraz z wiekiem skuteczność naszego układu odpornościowego pogarsza się
, co prowadzi do częstszych infekcji, chorób zapalnych i nowotworowych u osób starszych. Dlatego osoby starsze powinny jeszcze bardziej uważać, aby regularnie i przez cały rok wzmacniać swój układ odpornościowy, w tym poprzez regularne przyjmowanie suplementów diety, takich jak
maca w proszku.
W przypadku chorób wirusowych, takich jak grypa i przeziębienie, a także nowej choroby koronawirusowej (na żadną z tych chorób wirusowych nie ma lekarstwa), musimy polegać na naszym układzie odpornościowym, aby skutecznie i jak najszybciej pokonać chorobę. Niektóre leki pomagają złagodzić objawy, ale nie wpływają na przebieg choroby.
To, w jakim stopniu zachorujemy i jak szybko się wyleczymy
, zależy zatem od naszego układu odpornościowego.
Jak działa układ odpornościowy?
Układ odpornościowy to mechanizm, który chroni nasz organizm przed szkodliwymi organizmami i intruzami ze środowiska
(bakterie, wirusy, grzyby, pasożyty), które powodują choroby. Dlatego komórki naszego układu odpornościowego są stale „w stanie gotowości” i aktywne, ponieważ co sekundę obserwują, rozpoznają intruzów i próbują ich zniszczyć.
Nasza odporność immunologiczna składa się z
wrodzonej i nabytej odporności
. Na pierwszą nie mamy zbyt wiele wpływu, ale możemy wpływać na tę drugą, czyli odporność nabytą. Każda osoba ma inny układ odpornościowy, a różnice zależą od płci, uwarunkowań genetycznych, diety, szkodliwych nawyków, ilości ćwiczeń, narażenia na stres, ilości dobrej jakości snu i chorób.
Co wpływa na układ odpornościowy
Zbilansowana dieta jest jednym z kluczowych czynników dobrze funkcjonującego układu odpornościowego. Ale z kolei przejadanie się jest stresujące dla organizmu i dlatego pogarsza jego układ odpornościowy. Szczególną uwagę należy zwrócić na tkankę tłuszczową w okolicach talii, gdyż
zbyt duża ilość tłuszczu zwiększa predyspozycje do przewlekłych procesów zapalnych osłabiających nasz układ odpornościowy
.
Dzięki diecie możemy wzmocnić odpowiedź immunologiczną, zwłaszcza spożywając duże ilości różnorodnych owoców i warzyw, orzechów oraz pokarmów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Spróbujmy
ograniczyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ przyspieszają one procesy zapalne w organizmie
. Jeśli nasz układ odpornościowy jest osłabiony, do zdrowej diety należy dodatkowo dodać preparaty witaminowo-mineralne i
wysokiej jakości suplementy diety, aby wzmocnić odporność
.
Oprócz makroskładników odżywczych wpływających na funkcjonowanie układu odpornościowego ważną rolę odgrywają witaminy i minerały, które są integralną częścią komórek układu odpornościowego i działają immunomodulująco.
Szczególnie ważne są witaminy A, D, E, C, B6, kwas foliowy, miedź, cynk, selen i żelazo. Występują w wielu produktach spożywczych, ale można je również spożywać w postaci suplementów diety. Pomocne będzie
codzienne spożywanie czosnku, cebuli, grzybów shiitake, imbiru oraz naturalnych produktów probiotycznych,
takich jak jogurt i kefir, a także najbardziej dostępnej zimą kapusty kiszonej i buraków. Skuśmy się na zupę dyniową lub marchewkową, ponieważ pomarańczowe pigmenty (karotenoidy) w marchwi, dyni, słodkich ziemniakach, persymonach, melonach i zielonych warzywach liściastych wzmacniają układ odpornościowy.
Spożywaj zróżnicowane posiłki pełne warzyw, pełnoziarnistych zbóż, roślin strączkowych, orzechów i owoców, pij wystarczającą ilość wody, ogranicz szkodliwe nawyki, ćwicz na świeżym powietrzu i dobrze się wysypiaj. Ułatwi Ci to pokonywanie wyzwań nawet podczas kwarantanny. Spędzaj jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu, a przy pierwszych oznakach przeziębienia ugotuj rosół i
wzmocnij swoją odpowiedź immunologiczną za pomocą superfood i suplementów diety
.
Nawet w chłodniejsze dni upewnij się, że Twoja ekspozycja na naturalne światło słoneczne jest wystarczające, ponieważ promienie słoneczne pozwalają na tworzenie witaminy D, która z kolei wzmacnia układ odpornościowy i poprawia zdrowie kości.
Możesz poprawić swoją odporność spożywając macę w proszku
.
Wzmocnij odporność Macą w proszku
Maca
(wymawiane maka, nazwa łacińska to
Lepidium meyenii
) to roślina pochodząca z Andów, jedna z nielicznych, która przystosowała się do trudnych warunków na wysokości ponad 4400 metrów, dlatego jest uważana za roślinę odporną. Indianie peruwiańscy od wieków cenią bulwy macy, z których wydobywają proszek, ze względu na jego wyjątkowe właściwości wzmacniające.
Substancje lecznicze macy znajdują się w korzeniu, który swoim kształtem przypomina serce. Korzeń jest spożywany na surowo, tylko suszony i mielony. Jako suplement diety
najwygodniej jest stosować macę w proszku
.
Maca w proszku
ma wystarczającą ilość użytecznych składników aktywnych tylko wtedy, gdy bulwy rosną na najwyższej możliwej wysokości i jeśli zmielona bulwa jest suszona naturalnie na słońcu przez dwa miesiące.
Dlaczego maca jest tak przydatna?
Maca
wspomaga fizyczną i psychiczną sprawność oraz podnosi poziom energii. Po raz pierwszy została użyta w diecie starożytnych Inków, a świeży lub suszony korzeń rośliny był używany przez Peruwiańczyków od wieków, ponieważ w Peru
maca
jest ważną częścią lokalnej diety ze względu na wyjątkowe właściwości lecznicze i odżywcze. Wiele osób słusznie nazywa ją
superfood
. Dlaczego?
Naukowcy klasyfikują macę jako środek
adaptogenny, który umożliwia lepszą adaptację organizmu
. Jako adaptogen, maca
zwiększa wytrzymałość fizyczną i odporność na stres, lęk, urazy i wyczerpanie
.
Regularne stosowanie macy stymuluje układ odpornościowy i zwiększa odporność na problemy fizyczne i psychiczne. Potrafi rozpoznać potrzeby organizmu, dlatego nazywana jest „inteligentną rośliną”. Jeśli organizm nie wytwarza wystarczającej ilości hormonu, maca np. zwiększy jego produkcję i odwrotnie.
Bulwy macy zawierają witaminy B1, B2, B12 i C, alkaloidy, makro i mikroelementy, węglowodany, białka, błonnik, kwasy tłuszczowe, fruktozę, skrobię, garbniki, sód, potas, wapń, miedź, cynk, żelazo, mangan, krzem i magnez. Jednocześnie
maca
jest bogatsza w wapń niż np.
mleko, dlatego jej spożywanie pomoże również wszystkim osobom dotkniętym osteoporozą. Wapń, fosfor, witaminy B1 i B12 oraz kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na układ nerwowy, pobudzają apetyt i regulują trawienie.
Sterole, wapń i witamina C zawarte w
macy
pomagają budować masę mięśniową i zwiększają wytrzymałość fizyczną. Właśnie dlatego jest lubiana przez sportowców, ponieważ wspomaga jednocześnie rozwój mięśni i utratę tkanki tłuszczowej. Maca zawiera cztery unikalne alkaloidy – makainę 1, 2, 3, 4 – których nie ma w żadnej innej roślinie.
Regularne spożywanie korzeni
macy w proszku
przynosi wiele korzyści
, zwłaszcza kobietom, ponieważ tworzy i utrzymuje odpowiednią równowagę hormonalną w organizmie. Spożywanie
macy
łagodzi objawy menopauzy, która objawia się wahaniami nastroju, zaburzeniami snu itp., pomaga również młodszym kobietom z problemami menstruacyjnymi.
Mówi się, że
maca
ma pozytywny wpływ na płodność zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn oraz zwiększa libido oraz zwiększa produkcję męskiego nasienia, dlatego niektórzy nazywają ją „naturalną viagrą”. Podsumowując,
maca
podnosi poziom energii, poprawia pamięć i koncentrację, reguluje poziom hormonów, łagodzi objawy menopauzy i PMS, pomaga przy bezsenności i stresie, wpływa pozytywnie na energię seksualną, zwiększa wytrzymałość fizyczną, wpływa pozytywnie na zdrowie serca i żył oraz ma pozytywny wpływ na zdrowie zębów i kości.
Spożywamy 1 do 3 łyżeczek dziennie
macy w proszku
, mieszając ją z sokiem lub wodą.
Jak najszybciej zróbmy coś korzystnego dla naszego zdrowia
i wzmocnijmy w naturalny sposób naszą odporność poprzez codzienne spożywanie macy w proszku. Szybko zauważysz, że Twoje samopoczucie uległo poprawie, nawet teraz w zimnej porze roku.