Zalecane dzienne spożycie to 100 mg dla osób dorosłych, przy dawkach wyższych niż 1000 mg witaminy C dziennie mogą wystąpić dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunka, nudności, skurcze brzucha). Niedobór może jednak prowadzić do szkorbutu, który początkowo objawia się zapaleniem dziąseł i utratą zębów, zaburzeniami wzrostu i tworzenia kości.
Jeśli nie spożywasz wystarczającej ilości pokarmów bogatych w witaminę C , zaleca się dodatkowe przyjmowanie witaminy C w postaci suplementów diety. Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C pojawia się także w różnych stanach chorobowych, w których występuje zaburzone wchłanianie witamina C (przyjmowanie leków, cukrzyca…), u sportowców, w leczeniu oparzeń i ciężkich ran, u pacjentów dializowanych, w stresie i u palaczy.
Materiał z: Grosso G. in sod., 2013. Effects of vitamin C on health: a review of evidence.