Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Wegańskie ciasteczka marchewkowe

 

Hej! Mam na imię Urša i dziś podzielę się z Wami swoim pysznym przepisem, którym jestem po prostu zachwycona.

Czy słyszeliście kiedyś o ciasteczkach marchewkowych lub cieście marchewkowym?

Ciasteczka marchewkowe pochodzą z Anglii. Tam też spróbowałam ich po raz pierwszy. Na początku pomyślałam, że to bardzo nietypowe, bo w ogóle nie mogłam sobie wyobrazić „ciasteczek marchewkowych”. Tam jednak nazywane są trochę inaczej, mianowicie, „carrot cake cookies”. Kiedy siedzieliśmy w słynnej angielskiej kawiarni, piliśmy kawę, czytając menu, i spostrzegliśmy ciasteczka marchewkowe, nie pozostało nam nic innego jak spróbować tego niezwykłego deseru.

Sama nie wiedziałam, czego się spodziewać: ciastek i ciasta marchewkowego czy ciasta z ciasteczkami marchewkowymi w środku? Podano nam całkiem zwykłe ciasteczka, które miały kieszonki nadziewane masłem orzechowym i były posypane cukrem pudrem. Powiedziano nam, że ciasteczka są tradycyjnie wypełniane serkiem śmietankowym, a w tej wersji zastąpiono go masłem orzechowym. Dość odważnie, prawda?

 

Z ciekawością ugryzłam pierwszy kawałek i od razu się zachwyciłam. Były kruche i delikatne, miały słodkawy smak i można było wyczuć lekki posmak marchewki. Po prostu rozpływały się w ustach. Tak, macie rację, od razu zamówiłam kolejną porcję. Zanim wyszłam z kawiarni, poprosiłam jeszcze o przepis i dostałam go od szefa kuchni, który czuł się zaszczycony, że kogoś tak zachwyciły jego zwykłe ciasteczka.

 

Jak tylko wróciłam do domowej kuchni, oczywiście jeszcze tego samego tygodnia chciałam sama upiec ciasteczka marchewkowe. Nie byłam pewna, czy mi się udadzą, ale przepis, który dał mi szef kuchni, był tak prosty, że ciasteczka wyszły naprawdę doskonałe. Upiekłam podwójną porcję, bo wiedziałam, że szybko je zjemy.

Veganski korenčkovi piškoti

Kilka dni później postanowiłam upiec jeszcze większą ilość i podzielić się nimi z przyjaciółmi, bo ciekawiło mnie, czy na nich też zrobią takie wrażenie. I naprawdę byli zachwyceni. Niektórzy nawet prosili mnie o przepis, inni poprosili o więcej ciastek. Oczywiście musiałam też wszystkim opowiedzieć historię, skąd dostałam przepis.

 

Już jakiś czas znam produkty Nature’s finest, dlatego w przepisie wykorzystałam ich masło orzechowe, cukier kokosowy, sól himalajską i masło kakaowe.

 

Stwierdziłam, że chcę się podzielić z wami moją historią i pysznym przepisem, ponieważ wiem, że czegoś takiego nie znajdziecie nigdzie indziej oprócz w uroczej kawiarni w Anglii. Teraz macie możliwość przygotowania ich w domu. Z prostych składników w mniej niż 30 minut. Później dajcie mi znać, czy na was też zrobiły wrażenie! 😊

 

Składniki na ciasteczka marchewkowe

Veganski korenčkovi piškoti

Sposób przygotowania ciasteczek marchewkowych

 

  1. Weź dużą miskę i wsyp do niej proszek do pieczenia, sól, cukier kokosowy i płatki owsiane. Mąkę przesiej i również dodaj do miski. Pokrój masło na cienkie plasterki, a marchewkę zetrzyj na drobno i dodaj oba składniki do miski. Dobrze zagnieć wszystkie składniki i ciasto na ciastka jest gotowe.
  2. Przed rozwałkowaniem ciasta podsyp powierzchnię mąką, żeby ciasto się nie przyklejało. Teraz weź wałek do ciasta i rozwałkuj ciasto na około ½ cm grubości. Do wycinania ciasteczek możemy użyć okrągłych foremek lub słoika.
  3. Ciastka nadziewamy masłem orzechowym. Masło orzechowe najlepiej dać na środek. Złóż okrągłe ciastko na pół i uważaj, aby masło orzechowe nie wypłynęło. Ściśnij brzegi palcami, następnie użyj widelca (tylko na brzegach) i uważaj, aby nie przekłuć ciasta.
  4. Po napełnieniu wszystkich ciasteczek ostrożnie połóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nie układaj ich zbyt blisko siebie, ponieważ w trakcie pieczenia urosną. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Gdy piekarnik się rozgrzeje, włóż do niego blachę do pieczenia i piecz przez 15-20 minut lub aż ciastka osiągną złocistożółty kolor.
  5. Po upieczeniu ostudź ciasteczka. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34