Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Wegańskie bułeczki cynamonowe

Czy wiesz, że bułeczki cynamonowe to typowy szwedzki deser o nazwie Kanelbullar? Przyrządzane są z ciasta drożdżowego i cynamonu. W Szwecji są najczęściej jedzone na lunch i popijane gorącą herbatą lub kawą.

 

Bułeczki cynamonowe lub po angielsku “cinnamon rolls” są najbardziej rozpowszechnione w Europie Północnej i Ameryce Północnej, choć różnią się nieznacznie w zależności od kraju. Amerykańskie bułeczki cynamonowe często są polewane lukrem, a czasem nawet smażone. Istnieją również regionalne wersje: na amerykańskim Środkowym Zachodzie, zwłaszcza w Kansas, bułeczki cynamonowe są często podawane z chili. Bułeczki cynamonowe stały się tak sławne na całym świecie, że nawet mają swój dzień – Dzień Cynamonowej Bułeczki – obchodzony 4 października od roku 1999.

Jak smakują bułeczki cynamonowe?

Wielu twierdzi, że to jeden z lepszych przysmaków drożdżowych, który zaskakuje okrągłym kształtem, miękką konsystencją i delikatnym cynamonowym smakiem. Najlepiej pasują w chłodne jesienno-zimowe popołudnie przy filiżance owocowej herbaty lub gorącego kakao.

Poznajmy pozytywne działanie głównego składnika – cynamonu:

Oprócz wyśmienitego smaku bułeczki cynamonowe mają również dobry wpływ na nasz organizm dzięki dodatkowi cynamonu. Cynamon jest najbardziej znany z regulowania poziomu cukru we krwi i obniżania poziomu cholesterolu. Może poprawić metabolizm lipidów, co jest ważne dla osób z nadwagą lub poważnym stanem zapalnym.

Jest również stosowany jako domowe lekarstwo przy problemach menstruacyjnych, skurczach i silnych krwawieniach, ponieważ poprawia krążenie krwi. Może zmniejszyć uczucie zmęczenia i braku energii, dlatego często jest używany przez kierowców podczas długich przejażdżek. Cynamon ma wiele właściwości leczniczych i właśnie z tego powodu jest często używany do przygotowania deserów.

Cynamon Cejloński mielony Bio

25,90 

SKŁADNIKI NA BUŁECZKI CYNAMONOWE

Składniki na ciasto:

Składniki na nadzienie cynamonowe:

Składniki na polewę:

  • 160 g erytrytolu
  • 2 łyżki mleka migdałowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA BUŁECZEK CYNAMONOWYCH

  1. Przygotuj małą patelnię i dużą miskę. Na patelni rozpuść w niskiej temperaturze jedną trzecią oleju kokosowego. Gdy olej się roztopi, weź dużą miskę i wlej do niej mleko migdałowe, jedną trzecią pozostałego oleju kokosowego, a następnie resztę stopionego oleju kokosowego. Jeszcze ciepłą miksturę zagnieć rękami i ostudź. Gdy mieszanina ostygnie, weź drożdże i wsyp je równomiernie do miski, a potem pozostaw na kilka minut, aż ciasto stwardnieje. Ponownie zagnieć ciasto, następnie dodaj 595 g mąki i jeszcze raz dobrze zagnieć, aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
  2. Naczynie, w którym znajduje się ciasto, przykryj ścierką lub folią i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po godzinie ciasto dość mocno wyrośnie. Do ciasta dodamy jeszcze 95 g mąki. Ponownie zagnieść ciasto i jeśli jest jeszcze trochę lepkie, dodaj więcej mąki.
  3. Blat kuchenny dokładnie posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło. Rozwałkuj ciasto i uformuj prostokąt o grubości około 1 cm. Następnie równomiernie rozprowadź po cieście zmiękczone masło kakaowe. Weź cukier kokosowy i cynamon w proszku i posyp równomiernie ciasto.
  4. Pora uformować bułeczki. Zwiń ciasto jak walec i przyklej brzeg do ciasta, dociskając go. Powstały walec przetnij na pół, a następnie na 7 równych kawałków. Każdy kawałek powinien mieć rozmiar około 8 cm. Na końcu je zwiń.
  5. Przygotuj formę do ciasta i umieść w niej bułeczki cynamonowe tak, aby jedna znajdowała się pośrodku, a pozostałe sześć wokół niej po bokach. Przykryj formę z bułeczkami cynamonowymi folią i umieść ją w ciepłym miejscu na 30 minut.
  6. Podczas ogrzewania bułeczek cynamonowych przygotuj polewę. Weź średniej wielkości miskę i wsyp do niej cukier puder, wlej mleko migdałowe i ekstrakt waniliowy. Mieszaj mieszaninę mikserem do uzyskania gładkiego płynu. Po 30 minutach zdejmij folię z formy do ciasta. Bułeczki cynamonowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 25-30 minut aż się zarumienią. Następnie wyjmij bułeczki z piekarnika i polej polewą, gdy są jeszcze ciepłe.
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34