Sposób przygotowania tortu z nutellą
Zanim przystąpisz do przygotowywania biszkoptu, wyjmij jajka z lodówki, ponieważ składniki muszą mieć podobną temperaturę podczas mieszania. Jeśli nutellę trzymasz w lodówce, również ją wyjmij.
Formę na tort musimy przygotować w taki sposób, aby tort nie przywarł do formy i miał taką samą wysokość ze wszystkich stron. Z tego powodu dno formy do pieczenia należy dobrze posmarować masłem kakaowym i lekko posypać mąką. Na koniec rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
Zaczynamy nasze wyzwanie kulinarne!
Najpierw przygotuj dwie miski i 6 jajek, a następnie oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i powoli dosyp połowę ilości cukru koksowego. Do żółtek dosyp drugą połowę cukru kokosowego i mieszaj do otrzymania puszystej żółto-białej masy, a następnie dodaj nutellę i wymieszaj wszystko mikserem.
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski z żółtkami najpierw dodaj 1/3 sztywnej piany, a następnie mieszankę proszku do pieczenia i mąki. Dodaj resztę piany i wszystko lekko wymieszaj ręczną trzepaczką (tak, aby piana nie opadła).
Masa na biszkopt jest gotowa i można ją wlać do formy do pieczenia. Piekarnik zdążył się w międzyczasie rozgrzać, więc formę z masą na biszkopt można włożyć do piekarnika. Przez pierwsze 30 minut biszkopt pieczemy w temperaturze 150 stopni Celsjusza, następnie podwyższamy temperaturę do 165 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Aby biszkopt dobrze się upiekł, po godzinie pieczenia rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Po półtorej godzinie pieczenia sprawdź wykałaczką, czy biszkopt jest upieczony (jeśli ciasto zostaje na wykałaczce, to znaczy, że jeszcze się nie upiekło). Jeśli biszkopt nie jest jeszcze gotowy, pozostaw go w piekarniku na kilka minut. Pozwól mu całkowicie ostygnąć po wyjęciu z piekarnika, a następnie pokrój poziomo na trzy warstwy.