SKŁADNIKI
(na około 30 kulek)
- 6 dojrzałych daktyli
- 2 czubate łyżki wegańskiego białka w proszku o smaku czekoladowym
- około 10 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki chipsów kokosowych
- 5 łyżek kakao w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Włóż daktyle do robota kuchennego, dodaj trochę wody i mieszaj, aż powstanie płynna masa.
- Dodaj wcześniej zmielone płatki owsiane i dobrze wymieszaj
- Masę przenieś do większej miski, dodaj białko w proszku i dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj kakao, aż uzyskasz zwartą konsystencję, która nie skleja się i z której można utworzyć ładne kulki.
- Z masy należy uformować około 30 kulek i każdą obtoczyć w kokosie.
- Umieść je na tacy lub w pojemniku do przechowywania.
- Kulki możesz jeść od razu, ale jeśli lubisz bardziej zwartą konsystencję, włóż je do lodówki na 20 minut. Kulki przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.
Jeśli masa się kruszy i jest zbyt sucha, dodaj więcej daktyli.
Jeśli masa jest zbyt lepka, dodaj trochę więcej kakao lub mielonych płatków owsianych.