Surowe lody czekoladowe
Tego lata polecamy spróbować nieco innych lodów – surowych, wegańskich lodów czekoladowych. Zdrowych i łatwych w przygotowaniu. Kupne lody są niestety pełne dodatków, barwników i cukru.
Składniki:
- 4 mrożone banany – pokrój banana w krążki i włóż do zamrażarki na kilka godzin
- 250 g orzechów nerkowca – mocz je przez noc
-
3 łyżki
surowego kakao w proszku
-
2 łyżki roztopionego
oleju kokosowego
-
słodzik, opcjonalnie – syrop yacon,
syrop z agawy
,
erytrytol
,
cukier kokosowy
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i mieszaj, aż uzyskasz zwartą masę. Umieść masę w zamrażarce na 4-6 godzin lub do całkowitego zastygnięcia.
Na wierzch – surowa polewa czekoladowa
Składniki:
-
1 łyżki roztopionego
oleju kokosowego
-
1 łyżeczka
kakao
- słodzik według uznania
-
szczypta
soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Lody możesz także posypać wiórkami kokosowymi lub ziarnami kakao.