Surowe jajka czekoladowe
W tym roku zamiast czekoladowych jajek pełnych rafinowanych cukrów i tłuszczu palmowego robimy zdrowszą wersję – surowe jajka czekoladowe. Przygotowaliśmy bardzo prosty przepis na zdrowe słodycze na Święta Wielkanocne.
Składniki:
-
50 g
kakao w proszku
- 100 g zmielonych orzechów
-
100 g zmielonych
płatków owsianych
- 50 g zmielonych migdałów
-
2 łyżki
oleju kokosowego
-
syrop z agawy
do smaku
Sposób przygotowania:
Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze. Posmakuj masę i dodaj do smaku syrop z agawy lub inny słodzik.
Uformuj jajka i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby jajka stwardniały. Jeśli masa jest zbyt miękka, aby uformować jajka, wstaw ją do lodówki na 10 minut, a następnie uformuj jajka.