Superfood – dlaczego warto je jeść
Superfood to żywność o niezwykle bogatej wartości odżywczej. Choć bardziej nić jedzenie używane jest jako suplementy diety. Najłatwiej można je zdefiniować jako żywność o wysokiej zawartości zdrowych substancji, takich jak przeciwutleniacze, minerały, witaminy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, białka itp.
Większość z tych składników odżywczych działa przeciwutleniająco na nasz organizm, co oznacza, że wiążą szkodliwe wolne rodniki i pomagają w ich eliminacji z organizmu. Superfood to bogate źródło cennych składników odżywczych, które przyczyniają się do lepszego trawienia, poprawy ogólnego samopoczucia oraz zwiększenia energii organizmu. Mogą być stosowane do oczyszczania i odtruwania organizmu, regulowania prawidłowej wagi lub jako lek profilaktyczny na wiele chorób i alergii.
Są najbogatszym naturalnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Są bogate w kwasy omega 6, minerały, wapń, magnez, błonnik i białko. Zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, B8, E oraz nienasycone linolowe kwasy tłuszczowe (organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć). Wchłaniają wodę, dzięki czemu pomagają nawodnić organizm, pomagają w lepszym trawieniu, dają uczucie sytości oraz zwiększają wchłanianie składników odżywczych w jelitach. Posiadają doskonałą wartość odżywczą i niski indeks glikemiczny. Do tej pory odnotowano 25 pozytywnych skutków stosowania nasion Chia. Jest to jeden z niewielu pokarmów, które można znaleźć w całkowicie nienaruszonej formie, niezmodyfikowanej genetycznie i o tak dużej wartości odżywczej.
Konopie jadalne
Są jednym z najbogatszych źródeł białka. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w idealnych proporcjach, omega 3-6-9 i przeciwutleniacze. Nasiona konopi regulują metabolizm, wzmacniają układ nerwowy, łagodzą objawy cukrzycy i migrenę, przywracają apetyt, poprawiają sen, korzystnie wpływają na skórę i włosy, obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają żyły, łagodzą objawy menopauzy, łuszczycę, pomagają budować przeciwciała i wzmacniać układ odpornościowy.
Zawierają wiele naturalnych składników takich jak serotonina (antystres), tryptofan (lek przeciwdepresyjny), anandamid i dopaminę (poprawia samopoczucie). Kakao, znane jako jeden z najbardziej złożonych pokarmów na świecie, charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, wapnia, sodu oraz przeciwutleniaczy (aż 10% flawonoidów).
Smakują wyśmienicie, są słodkie jak rodzynki i chrupiące jak figi. Suszone są na słońcu, dlatego są słodkie i bardzo pożywne. Ze względu na swoją słodycz są znane jako zdrowa alternatywa dla cukierków. Ale morwy mają nie tylko dobry smak, lecz są także wspaniałym superfood. Są jedną z głównych i popularnych roślin leczniczych w tradycyjnej medycynie chińskiej. Są także bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy C i K, żelazo, wapń i błonnik. Zawierają dużo przeciwutleniaczy, zwłaszcza resweratrolu, który jest uważany za naturalny antybiotyk i pomaga w infekcjach. Jedzenie morwy sprzyja zdrowiu serca i naczyń krwionośnych, a także długiemu życiu. Można je spożywać jako samodzielny posiłek lub dodawać do sałatek owocowych, dżemów, smoothie, płatków śniadaniowych.
Jagody Inków
Złote jagody Inków rosną wysoko w Andach i są podstawowym pożywieniem tamtejszych mieszkańców. Są podobne do rodzynek i mają przyjemny słodko-kwaśny smak. Zawierają wysoką zawartość karotenu i witaminy P, która działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Są również doskonałym źródłem witamin A, C, B2, B6 oraz mają wysoką zawartość fosforu. Są bogate w błonnik i białko. Zawierają również pektynę, która wspomaga zdrowe trawienie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i zapobiega szybkiemu wzrostowi poziomu glukozy we krwi.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku