Spirulina – zielony cud natury
Spirulina
rozwija się naturalnie w wodach bogatych w minerały (bagna, woda słodka i słona). Występuje na wszystkich kontynentach świata i najlepiej rozwija się w ciepłych morzach tropikalnych. Te niezwykle pożywne algi były przedmiotem wielu badań dotyczących zdrowego odżywiania ze względu na skład biochemiczny i potencjalną użyteczność.
Wyniki badań wykazały, że spirulina dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych białek, aminokwasów, witamin i minerałów. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu zmniejsza ryzyko raka, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa przeciwwirusowo.
Historia spiruliny
Historia podaje, że alga
spirulina
była znana już w IX wieku w Czadzie, kontynentalnym kraju w Afryce Środkowej. W XVI wieku Aztekowie nazywali ją „Tecuitlatl”, co oznacza odchody kamienia, czyli spirulinę, która pojawiła się i wyschła na kamieniach. Dziś jest stosowana jako suplement diety i jest dostępna w postaci proszku, tabletek i kapsułek.
Spirulina
jest silnym przeciwutleniaczem oraz zawiera witaminy B1, B6, C i E. Pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki związane z rozwojem chorób, takich jak rak, zapalenie stawów, choroby serca, zaćma i przedwczesne starzenie się. Robb-Nicholson, redaktor naczelny Harvard Women’s Health Watch, powiedział: „Algi spirulina zawierają 60 procent białka – więcej niż jakiekolwiek warzywo. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, żelaza, wapnia, różnych minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.”