Spirulina – zielony cud natury
Spirulina rozwija się naturalnie w wodach bogatych w minerały (bagna, woda słodka i słona). Występuje na wszystkich kontynentach świata i najlepiej rozwija się w ciepłych morzach tropikalnych. Te niezwykle pożywne algi były przedmiotem wielu badań dotyczących zdrowego odżywiania ze względu na skład biochemiczny i potencjalną użyteczność. Wyniki badań wykazały, że spirulina dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych białek, aminokwasów, witamin i minerałów. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu zmniejsza ryzyko raka, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa przeciwwirusowo.
Historia spiruliny
Historia podaje, że alga spirulina była znana już w IX wieku w Czadzie, kontynentalnym kraju w Afryce Środkowej. W XVI wieku Aztekowie nazywali ją „Tecuitlatl”, co oznacza odchody kamienia, czyli spirulinę, która pojawiła się i wyschła na kamieniach. Dziś jest stosowana jako suplement diety i jest dostępna w postaci proszku, tabletek i kapsułek.
Spirulina jest silnym przeciwutleniaczem oraz zawiera witaminy B1, B6, C i E. Pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki związane z rozwojem chorób, takich jak rak, zapalenie stawów, choroby serca, zaćma i przedwczesne starzenie się. Robb-Nicholson, redaktor naczelny Harvard Women’s Health Watch, powiedział: „Algi spirulina zawierają 60 procent białka – więcej niż jakiekolwiek warzywo. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, żelaza, wapnia, różnych minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.”
Dlaczego warto spożywać spirulinę?
Wzmacnia układ odpornościowy
Spirulina wzmacnia układ odpornościowy, a tym samym skutecznie zapobiega rakowi, grypie i przeziębieniom oraz wielu innym chorobom.
Jest doskonałym źródłem białka
Aminokwasy stanowią 62% spiruliny. Ze względu na niezwykle bogatą zawartość białka i innych składników odżywczych, to superfood jest bardzo popularnym suplementem diety. Inne źródła białka, takie jak orzechy, rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste i mięso nie mogą pochwalić się taką ilością białka.
Łagodzi objawy alergii
Spirulina chroni nas przed reakcjami alergicznymi, zatrzymując uwalnianie substancji, które przyczyniają się do wystąpienia objawów alergii, takich jak katar, łzawienie oczu i obrzęki.
Posiada właściwości probiotyczne
Przyjmowanie probiotyków jest zalecane przy stosowaniu antybiotyków, w przypadku różnych problemów zdrowotnych i ogólnie w celu wzmocnienia układu odpornościowego. Antybiotyki niszczą niepożądane organizmy w organizmie, ale mogą też zniszczyć „dobre bakterie” zwane bakteriami probiotycznymi. Spirulina wspomaga wzrost bakterii probiotycznych.
Chroni przed infekcjami
Spirulina chroni nas przed różnymi infekcjami, takimi jak opryszczka, grypa, infekcje grzybicze itp.
Chroni przed chorobami wątroby
Spirulina chroni nas przed uszkodzeniem i marskością wątroby (niewydolność wątroby).
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku