🎁 Prezent za zakupy powyżej 80 zł – kod BDAYGIFT-PL
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Spirulina – zielony cud natury



Spirulina



rozwija się naturalnie w wodach bogatych w minerały (bagna, woda słodka i słona). Występuje na wszystkich kontynentach świata i najlepiej rozwija się w ciepłych morzach tropikalnych. Te niezwykle pożywne algi były przedmiotem wielu badań dotyczących zdrowego odżywiania ze względu na skład biochemiczny i potencjalną użyteczność.

Wyniki badań wykazały, że spirulina dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych białek, aminokwasów, witamin i minerałów. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu zmniejsza ryzyko raka, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz działa przeciwwirusowo.


Historia spiruliny

Historia podaje, że alga

spirulina

była znana już w IX wieku w Czadzie, kontynentalnym kraju w Afryce Środkowej. W XVI wieku Aztekowie nazywali ją „Tecuitlatl”, co oznacza odchody kamienia, czyli spirulinę, która pojawiła się i wyschła na kamieniach. Dziś jest stosowana jako suplement diety i jest dostępna w postaci proszku, tabletek i kapsułek.


Spirulina

jest silnym przeciwutleniaczem oraz zawiera witaminy B1, B6, C i E. Pomaga zapobiegać uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki związane z rozwojem chorób, takich jak rak, zapalenie stawów, choroby serca, zaćma i przedwczesne starzenie się. Robb-Nicholson, redaktor naczelny Harvard Women’s Health Watch, powiedział: „Algi spirulina zawierają 60 procent białka – więcej niż jakiekolwiek warzywo. Ponadto jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, żelaza, wapnia, różnych minerałów i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.”