Przepisy z Malie na zdrowe śniadania dla dzieci
Czy poranki z Twoimi pociechami są przeważnie dość zwariowane, a przede wszystkim „szybkie”? Choć wiemy, że to nie zawsze jest łatwe, nigdy nie zapomnij o najważniejszym posiłku dnia, ponieważ na to warto jest poświęcić swój czas.
Śniadanie ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego rozwoju dzieci, ale z powodu nieodpartej chęci do zabawy, braku czasu czy przygotowań do szkoły często o nim zapominamy. Posiłek ten możemy traktować jako paliwo – wraz z nim organizm, a co za tym idzie, mózg naszej pociechy, otrzymuje nowy impuls do rozpoczęcia dnia.
Przedstawiamy kilka pomysłów na pożywne i pyszne śniadania, których przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 5 minut.
Domowa granola dla dzieci
Składniki
-
1 łyżka
oleju kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-
200g
owsianki bananowej
- 100g suszonych owoców
- 50g nasion
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nad rondlem umieść małą miskę i przełóż do niej olej kokosowy, a następnie podgrzewaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj miód, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem, połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 30 minut.
Granolę warto przygotować wcześniej, aby mieć ją zawsze pod ręką na szybkie śniadanie. Dodaj ją do jogurtu lub mleka.

Marchewkowe kulki energetyczne
Składniki
- 200g miękkich daktyli
- 200g startej marchwi
-
owsianka Super fruity
- 50g grubo mielonych wiórków kokosowych
-
1 łyżka
truskawkowego masła orzechowego
- wanilia w proszku
- 1 szklanka wiórków kokosowych do posypania
Sposób przygotowania
Wsyp wszystkie składniki do robota kuchennego i wymieszaj, aby uzyskać lekko lepką, lecz zwartą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę wody, a jeśli jest zbyt mokra, dodaj łyżkę wiórków kokosowych. Z masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Naleśniki bananowe ze świeżymi figami
Składniki
- 1 dojrzały banan
-
3 łyżki
owsianki bananowej Malie
-
1 łyżka
oleju kokosowego
- 2 łyżki mąki bezglutenowej
- 1 jajko
-
1 łyżeczka
syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
- świeże lub suszone owoce
Sposób przygotowania znajdziesz
TUTAJ!
Batoniki jogurtowe
Składniki
- 2 jogurty greckie (lub jogurt kokosowy)
-
1 szklanka
owsianki Super Fruity
- 1 łyżeczka miodu
- 1 szklanka świeżych owoców
-
50g
oleju kokosowego
Sposób przygotowania
Batoniki jogurtowe przygotuj dzień wcześniej. W średniej misce wymieszaj miód i jogurt. Przełóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp masę owsianką i owocami i pozwól im się „ułożyć”. Przykryj blachę folią i włóż ją na noc do zamrażarki
.
Wyjmij ją, papier do pieczenia przełóż na deskę do krojenia i zwarta masę pokrój nożem na batoniki.
Owsianka bananowa
Składniki
- 200 ml mleka roślinnego
- 500 ml wody
-
150g
owsianki bananowej
-
szczypta
soli
- 1 banan
-
2 łyżki
syropu z agawy
Sposób przygotowania
Do rondla wlewamy mleko i wodę i podgrzewamy na średniej temperaturze. Po zagotowaniu, dodaj do rondla owsiankę i szczyptę soli. Gotuj, mieszając, przez około 5-7 minut. Owsiankę przełóż do miski. Obierz banana ze skórki i pokrój w krążki, a następnie ułóż go na wierzchu owsianki. Polej owsiankę syropem z agawy.
Napój czekoladowy
Surowy i ekologiczny
napój kakaowy
, słodzony wyłącznie cukrem kokosowym, z dodatkiem naturalnego źródła wapnia z wodorostów Lithothamnium calcareum. To świetna alternatywa dla zwykłego kakao.
Dwie łyżki kakao wymieszaj z gorącą wodą, napojem roślinnym lub mlekiem, odczekaj 2-3 minuty i wypij.