SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 360 ml mleka migdałowego
- 1 jabłko (zmiksuj jabłka w blenderze do uzyskania sosu jabłkowego)
- 30g kawy (już zaparzonej)
- 520g mąki orkiszowej
- 160ml oleju kokosowego (roztopionego)
- 250g kakao w proszku
- 320 g ekologicznego nierafinowanego cukru trzcinowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki sody oczyszczonej
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 duża łyżka czekoladowego masła orzechowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Nadzienie czekoladowe:
- 200g wegańskiej gorzkiej czekolady
- 360g cukru pudru
- 60 ml mleka migdałowego
- 260g wegańskiego masła (roztopionego)
- 160g kakao w proszku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj okrągłą miskę na ciasto, posmaruj ją wegańskim masłem i posyp kakao w proszku.
- Wymieszaj płynne składniki i pozostaw na kilka minut. Dodaj kawę, ekstrakt waniliowy, sos jabłkowy, kakao w proszku, mąkę orkiszową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, czekoladowe masło orzechowe, nierafinowany cukier trzcinowy i sól. Wszystko razem wymieszaj, aż znikną duże grudki i uzyskasz gładką masę. Spróbuj i dostosuj smak wg własnego gustu.
- Ciasto podziel na dwie części i piecz każdy kawałek przez około 30-35 minut.
- Gdy ostygnie, przygotuj nadzienie czekoladowe, dobrze mieszając wszystkie składniki. Rozprowadź nadzienie na jednej połowie biszkoptu, a następnie połóż na nim drugi biszkopt, posmaruj go resztą nadzienia i posyp kakao i ewentualnie wiórkami kokosowymi.