Przepis na pyszne proteinowe brownie
Niezwykle smaczne proteinowe brownie z ciemnej czekolady i malin, bogate w białko. Zdrowy deser, na który możesz sobie pozwolić również po treningu. To nasz nowy ulubiony deser! Wegański, paleo, bezglutenowy, bez mleka, jajek i mąki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 szklanki daktyli
- 4 łyżki surowego kakao w proszku
- 1 szklanka białka czekoladowego w proszku
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy
- 1 szklanka mrożonych malin
Wierzch:
- 1 szklanka świeżych malin
- 3/4 szklanki gorzkiej czekolady, roztopionej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170 C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki miksujemy w mocnym mikserze (może zajść potrzeba zrobienia tego w dwóch etapach – w zależności od wielkości miksera). Mieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Masę przełóż do naczynia do pieczenia i piecz przez 20 minut. Środek musi być wilgotny. Sprawdź teksturę, wbijając w środek wykałaczkę.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól mu ostygnąć przez 20-30 minut, a następnie posyp wierzch malinami i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Wstaw do lodówki. Gdy wierzchnia warstwa czekolady jest wystarczająco twarda, proteinowy brownie można pokroić w kwadraty.