Prawda o maśle orzechowym
Masło orzechowe
znamy jako pastę do smarowania, którą w nieograniczonych ilościach jedzą w amerykańskich filmach i która nie powinna znaleźć się w menu osób, które dbają o zachowanie zdrowej diety. Ostatnio jednak reklamowane jest jako produkt zalecany do spożycia, co może być nieco mylące.
Co jest w takim razie prawdą?
Oba stwierdzenia. Choć
masło orzechowe
z filmów amerykańskich i to, które jest zalecane w codziennej zdrowej diecie, to nie to samo. Kupując
masło orzechowe
, musimy bardzo uważać podczas czytania etykiety.
Oprócz orzeszków ziemnych, przemysłowe
masła orzechowe
zawierają także olej palmowy i cukier bądź sól. Nie zalecamy spożywać takiego produktu, gdyż połączenie tłuszczy nasyconych w oleju palmowym i dużej ilości soli czy cukru nie wpływa najkorzystniej na nasz organizm.
Uważaj przy wyborze masła orzechowego! Wybierz to bez dodatków!
Jeśli jednak wybierzemy
masło orzechowe
, którego jedynym składnikiem są orzeszki ziemne (najlepiej oczywiście ekologiczne), to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Takie
masło orzechowe
jest bogate w białko i tłuszcze nienasycone, które naturalnie występują w orzeszkach ziemnych, a także zawiera sporo błonnika.
Masło orzechowe
można spożywać samodzielnie lub wykorzystać je do przygotowania deserów.