Prawda o maśle orzechowym
Masło orzechowe znamy jako pastę do smarowania, którą w nieograniczonych ilościach jedzą w amerykańskich filmach i która nie powinna znaleźć się w menu osób, które dbają o zachowanie zdrowej diety. Ostatnio jednak reklamowane jest jako produkt zalecany do spożycia, co może być nieco mylące.
Co jest w takim razie prawdą?
Oba stwierdzenia. Choć masło orzechowe z filmów amerykańskich i to, które jest zalecane w codziennej zdrowej diecie, to nie to samo. Kupując masło orzechowe, musimy bardzo uważać podczas czytania etykiety.
Oprócz orzeszków ziemnych, przemysłowe masła orzechowe zawierają także olej palmowy i cukier bądź sól. Nie zalecamy spożywać takiego produktu, gdyż połączenie tłuszczy nasyconych w oleju palmowym i dużej ilości soli czy cukru nie wpływa najkorzystniej na nasz organizm.
Uważaj przy wyborze masła orzechowego! Wybierz to bez dodatków!
Jeśli jednak wybierzemy masło orzechowe, którego jedynym składnikiem są orzeszki ziemne (najlepiej oczywiście ekologiczne), to sprawa wygląda zupełnie inaczej. Takie masło orzechowe jest bogate w białko i tłuszcze nienasycone, które naturalnie występują w orzeszkach ziemnych, a także zawiera sporo błonnika.
Masło orzechowe można spożywać samodzielnie lub wykorzystać je do przygotowania deserów.
Bio Masło Orzechowe
100% NATURALNE MASŁO ORZECHOWE BEZ DODATKÓW
- Bez dodatku soli, cukru, oleju palmowego i konserwantów
- Bogate źródło białka – 25,8 g na 100 g
- Źródło zdrowych tłuszczów i błonnika pokarmowego
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku