Kakao z upraw ekologicznych, bez dodatku cukru, gatunek kakao wysokiej jakości, ziarna kakaowe oraz skład to główne rzeczy, na które musimy zwrócić uwagę przy wyborze. Wszystkie rodzaje ziaren kakaowych dzielą się na dwie grupy – forastero i criollo. Jednak tylko druga grupa obejmuje szlachetne rodzaje, które powodują, że kakao jest odpowiedniej jakości.
Wśród starożytnych ludów Ameryki Południowej kakao było uważane za pokarm bogów.
Bio kakao w proszku Nature’s Finest jest surowe i ekologiczne z najwyższej jakości całych ziaren kakaowych typu Criolla.
Zawierają magnez i żelazo, które pomagają zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia, a cynk chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów, paznokci i skóry. Kakao jest bogatym źródłem antyoksydantów – zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata.
Składniki na pękające ciasteczka kokosowe
- 125g cukru kokosowego
- 80g oleju kokosowego
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- 100 ml napoju ryżowego o smaku kokosowym
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 190g mąki
- 120g wiórków kokosowych
- 120g kakao w proszku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli himalajskiej
- cukier puder