Pokarmy obniżające poziom cholesterolu
Cholesterol jest lipoproteiną, co oznacza, że składa się z cząsteczek tłuszczu i cząsteczek białka. Rozróżniamy cholesterol HDL (lipoproteiny o dużej gęstości) i LDL (lipoproteiny o małej gęstości). Cholesterol HDL nazywany jest również „dobrym cholesterolem”, a cholesterol LDL nazywany jest „złym cholesterolem”.
Cholesterol jest w większości syntetyzowany w naszym organizmie, z pożywieniem spożywamy tylko jedną czwartą całego cholesterolu w naszym organizmie. Cholesterol to cząsteczka, której nasz organizm bardzo potrzebuje. Buduje błony komórkowe i jest potrzebny do tworzenia kwasów żółciowych i witaminy D. Cholesterol HDL pełni również rolę nośnika cholesterolu LDL w wątrobie i tym samym obniża całkowitą wartość cholesterolu we krwi.
Dlaczego dochodzi do podwyższenia poziomu cholesterolu?
Na podwyższony poziom cholesterolu wpływa kilka czynników. Winne mogą być geny, niewłaściwa dieta, brak ruchu, palenie. Kiedy odkryjemy nadmierny poziom cholesterolu we krwi, należy rozpocząć leczenie, które nigdy się nie kończy.
W jaki sposób dieta może pomóc obniżyć poziom cholesterolu?
Możemy sobie pomóc przestrzegając ogólnych zasad zdrowej diety, a w szczególności powinniśmy unikać tłuszczów zwierzęcych, tłustych mięs i produktów mięsnych, potraw smażonych, węglowodanów prostych i słodyczy.
Wybierajmy produkty bogate w błonnik pokarmowy, owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Do dyspozycji mamy też kilka „pomocników” w postaci suplementów diety i przypraw:
Cynamon i nasiona lnu możemy dodać do koktajli i sałatek owocowych, a kurkumę do gotowanych potraw. Kurkuma wspomaga funkcje sercowo-naczyniowe, cynamon pomaga budować cholesterol HDL, a siemię lniane pomaga regulować trawienie, przy czym wszystkie mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Spożywajmy babką płesznik!
Łuski babki płesznik składają się głównie z błonnika, dlatego w kontakcie z wodą tworzą żel, który jest spożywany. Udowodniono naukowo, że łuski babki płesznik pomagają obniżyć poziom lipidów i cholesterolu w osoczu. Ponadto mogą również pomóc zrzucić dodatkowe kilogramy, ponieważ błonnik w psyllium wspomaga trawienie i pomaga nam spożyć mniejszą ilość kalorii z pożywienia, ponieważ błonnik daje nam długo uczucie sytości. Wymieszaj łyżkę babki z 200 ml wody i wypij ją przed posiłkiem.
Jednocześnie nie zapominajmy, że umiarkowana aktywność fizyczna jest również bardzo ważna w walce z cholesterolem i innymi współczesnymi chorobami cywilizacyjnymi.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku