Aktywność fizyczna i prawidłowe odżywianie są kluczowe, aby obniżyć poziom cholesterolu
Oprócz aktywności fizycznej także dieta odgrywa kluczową rolę w podwyższeniu poziomu złego cholesterolu. Eksperci z The New England Journal of Medicine twierdzą, że prawidłowe odżywianie może obniżyć poziom cholesterolu o 20 procent w zaledwie trzy miesiące.
Cholesterol można obniżyć za pomocą niektórych rodzajów żywności, które są bogate w sterole i stenole. Spożywanie takich pokarmów to najprostszy sposób na obniżenie złego cholesterolu LDL i zmniejszenie ryzyka chorób układu krążenia. Niewielkie ilości steroli i stenoli występują naturalnie w wielu zbożach, warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Ponieważ silnie obniżają poziom cholesterolu, producenci zaczęli dodawać je do żywności.
Stenole i sterole znajdują się w margarynie, soku pomarańczowym, płatkach owsianych i nie tylko. Molekularnie sterole i stenole są bardzo podobne do cholesterolu. Kiedy podróżują przez układ pokarmowy, zapobiegają wchłanianiu złego cholesterolu do krwiobiegu. Dzięki temu cholesterol nie przykleja się do ścian naczyń krwionośnych, tylko jest wydalany jako odpad.