Obniż poziom cholesterolu dzięki beta-glukanom
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego w celu obniżenia cholesterolu i zapobieganiu chorób sercowo-naczyniowych zalecane jest spożywanie płatków owsianych? Wynika to w dużej mierze ze zdrowego rozpuszczalnego błonnika i wielu zalet beta-glukanów. Zapewniają szybsze trawienie, zwiększają odporność, dają dłuższe uczucie sytości, zapewniają czystszy przewód pokarmowy, utratę wagi, lepszy wygląd i samopoczucie.
Co to są beta-glukany?
Większość ludzi nigdy o nich nie słyszała, ale w czasopismach naukowych istnieje prawie 13 000 fachowo recenzowanych artykułów na temat beta-glukanów.
Beta-glukany z drożdży Saccharomyces cerevisiae są naturalnymi polisacharydami, które są klasyfikowane jako immunomodulatory; co oznacza, że „modulują” (zmieniają) nasz układ odpornościowy, aby był jak najbardziej efektywny. Te podobne do włókien cząsteczki działają poprzez aktywację wszystkich komórek układu odpornościowego organizmu. Kiedy organizm zostaje skonfrontowany z obcymi patogenami (np. wirusy, bakterie, grzyby, nowotwory, pasożyty itp.), beta-glukany stawiają komórki odpornościowe w stan „wysokiej gotowości” do radzenia sobie z napastnikami.
Beta-glukany z owsa są jedną z form rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, które są silnie związane z poprawą poziomu cholesterolu i związanym z tym wzmocnieniem zdrowia serca. Podobnie jak wiele błonników, są one również dostępne w postaci suplementu diety.
Źródła beta-glukanów w przyrodzie
Znajdziemy je w pełnych ziarnach, niektórych roślinach, takich jak owies, otręby, pszenica i jęczmień. Działają jako dobrze zachowane składniki strukturalne ścian komórkowych wodorostów, drożdży i grzybów, takich jak grzyby maitake i reishi.
Dlaczego potrzebujemy błonnika?
Błonnik pokarmowy pozyskiwany jest ze spożywanych przez nas pokarmów roślinnych. Być może słyszałeś, że błonnik jest dla nas dobry, ale czy wiesz, że nie każdy jest taki sam? Istnieją dwie główne kategorie błonnika pokarmowego: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. W każdej kategorii są różne typy. Rozpuszczalny błonnik, taki jak beta-glukany, jest częściowo rozpuszczalny w wodzie. Nierozpuszczalny błonnik w ogóle się nie rozpuszcza. Większość pokarmów zawiera oba rodzaje błonnika, ale jego ilości mogą się różnić.
Błonnik wspiera zdrowie, ponieważ pomaga organizmowi obniżyć poziom cholesterolu i kontrolować poziom cukru we krwi. Pomagają również w zaparciach i wypróżnieniach, utrzymują zdrowe bakterie w jelitach i pomagają regulować masę ciała.