NISKOKALORYCZNY CHLEB – bez wyrzutów sumienia
CHLEB BEZ MĄKI I DROŻDŻY, ALE O BOGATYM SMAKU
Chleb to podstawa mojego menu! Uwielbiam go i nie ma dnia, żebym go nie jadła. Kilka lat temu zaczęłam piec swój własny chleb, bo domowy jest moim zdaniem lepszy od kupnego, smaczniejszy, dłużej zachowuje świeżość, a do tego jest tańszy!
Na początku trzymałam się ustalonego przepisu – biała mąka, drożdże, woda, cukier i sól. Z biegiem lat przybrałam na wadze i wiedziałam, że chleba zdecydowanie nie mogę wyeliminować z mojego menu, dlatego zaczęłam eksperymentować. Zaczęłam używać ryżu, potem gryki i czarnej mąki, dodawałam więcej świeżych składników, takich jak cebula, czosnek i zioła. Niektóre przepisy doprowadziłam do perfekcji.
Ostatnio zwracałam jeszcze większą uwagę na figurę, dlatego opracowałam, do tej pory, najzdrowszy przepis. Skomponowałam go z produktów Nature’s Finest, które zaczęły pojawiać się w mojej kuchni około rok temu.
Ten przepis przywołuje u mnie wspomnienia poranków w czasach studenckich, kiedy jeszcze mieszkałam z moimi współlokatorkami w Lublanie. Jedna z nich bardzo lubiła gotować i każdego ranka jadłyśmy obfite śniadanie. Przeważnie były to owsianki na tysiąc i jeden sposobów – tanie i bardzo zdrowe śniadanie, ale trochę czasochłonne w przygotowaniu.
Chleb, który dziś upieczemy jest szybki w przygotowaniu i zachowuje świeżość przez kilka dni, jest bardzo zdrowy, pożywny, jego cena jest porównywalna do tej sklepowej (na koniec dodałam cennik, bo uważam, że cena też gra ważną rolę). Będziesz mogła go jeść
bez żadnych wyrzutów sumienia, ponieważ od niego nie przytyjesz.
Zacznijmy…
SKŁADNIKI
- 220 g kaszy lub wybranych zbóż (proso, kasza gryczana, komosa ryżowa, żyto…)
-
60 g
Nature’s Finest Bio Musli oczyszczające ciało
-
30 g
Nature’s Finest Babka płesznik
-
40 g
Nature’s Finest Bio nasion chia
-
40 g
siemienia lnianego Nature’s Finest Bio
-
1 łyżeczka
Nature’s Finest himalajskiej soli krystalicznej
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie, często w ogóle go nie dodaję, ale dzięki niemu chleb bardziej wyrośnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Najpierw ugotuj kaszę w osolonej wodzie, ale krócej niż podany czas na opakowaniu. Można użyć mieszanki kasz, tym razem użyłam kaszy jaglanej i gryczanej, które normalnie gotuje się przez 15-20 minut. Gotowałam je przez około 10 minut.
Dodajemy około połowy wody do babki płesznik, aby powstał żel. Babka płesznik to środek ułatwiający trawienie, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz działa probiotycznie. Ze względu na wiele pozytywnych właściwości coraz częściej pojawia się w kuchniach słoweńskich.
Odcedź kaszę i umieść wszystkie składniki razem z babką i resztą wody w jednej misce.
Wymieszaj je mikserem ręcznym lub blenderem.
Wyłóż formę na chleb papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Na koniec, jako kropka nad i, możesz posypać chleb musli.
Piecz w piekarniku w 175°C około 1h 30min – 1h 45min. Wykałaczką sprawdź, czy jest dostatecznie upieczony, musisz ją wbić w sam środek chleba. Jeśli wyciągniesz czystą wykałaczkę, chleb jest upieczony!
Bio masło orzechowe Nature’s Finest w dowolnym smaku szczególnie pasuje do pieczywa (ja najbardziej lubię smak kakao i kokos lub ciasteczkowy).
Cena zwykłego chleba w sklepie (za kg): 1,80 eur – 3,60 eur
Średnia cena BIO chleba w sklepie (za kg): 4,20 – 5 eur
Cena chleba Nature’s finest wg użytych składników:
220 g kaszy | 0,55 eur |
60 g Nature’s Finest Bio Musli z zestawu śniadaniowego | 0,68 eur |
30 g Nature’s Finest Babki płesznik z zestawu śniadaniowego | 0,34 eur |
40 g Nature’s Finest Bio nasion chia | 0,43 |
40 g Bio siemienia lnianego Nature’s Finest | 0,8 |
1 łyżeczka Nature’s Finest himalajskiej soli krystalicznej | 0,05 |
i trochę dobrej woli | |
RAZEM |
2,85 eur |