Nie zawsze musisz sobie odmawiać kawałka czekolady!
Właściwym rozwiązaniem, aby obniżyć ciśnienie krwi lub poprawić nastrój może być kawałek gorzkiej czekolady lub łyk niesłodzonego, gorącego kakao.
Stosowanie
kakao w proszku
w potrawach ma wiele pozytywnych skutków na organizm, zarówno wewnątrz niego, jak i zewnątrz. I dlaczego właściwie warto dodawać
kakao
do potraw?
Kakao zawiera flawonoidy i obniża ciśnienie krwi
Kakao
zawiera flawonoidy, rodzaj substancji chemicznej naturalnie występującej w roślinach. Wiadomo, że te fitochemikalia w naturalny sposób zwiększają metabolizm i pomagają zwalczać wiele chorób, w tym choroby serca i cukrzycę. Jednak czekolada mleczna nie oferuje nam wszystkich zalet flawonoidów, dlatego zaleca się stosowanie gorzkiej czekolady z co najmniej 70%
kakao.
Codzienna dawka
kakao
może również obniżyć wysokie ciśnienie krwi.