Nasiona lnu dla doskonałego trawienia
Nasiona lnu to prawdopodobnie najstarsze uprawiane superfood, którego początki sięgają czasów starożytnych. Niegdyś len uprawiano głównie ze względu na błonnik, ale wkrótce odkryto, że jedzenie siemienia lnianego i oleju z nasion lnu ma nie tylko korzystny wpływ na trawienie, ale ma też wiele innych pozytywnych skutków zdrowotnych.
Nasiona lnu
można spożywać na trzy sposoby, mianowicie: jako całe nasiona (niezalecane chyba, że są bardzo małe), jako olej z nasion do gotowania lub mielone jako dodatek do potraw.
Jak
nasiona lnu
mogą wpływać na trawienie?
Mielone siemię lniane
jest lekkostrawne, a także zawiera wiele substancji, które dodatkowo wspomagają układ pokarmowy. Całe nasiona są trudniejsze do strawienia, a dostępność składników odżywczych jest znacznie ograniczona, więc w przypadku jedzenia całych nasion, możesz nie odczuć wielu pozytywnych skutków nasion lnu na trawienie i ogólnie na zdrowie.
Do dobrego trawienia przyczynia się przede wszystkim błonnik. Ważne jest jego regularne spożywanie, ponieważ to zapewnia prawidłową pracę jelit, zmniejsza choroby zapalne oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej okrężnicy i całego przewodu pokarmowego. Zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego dla dorosłych wynosi 18 g. Z nasionami lnu otrzymujemy prawie 9g błonnika w porcji 30g.
Oleje i lignany zawarte w
nasionach lnu
mają również pozytywny wpływ na trawienie, ponieważ „natłuszczają” przewód pokarmowy i dzięki temu w połączeniu z błonnikiem są najlepszym naturalnym lekarstwem na zaparcia.