Naleśniki – przepis
Chcesz być w formie i dlatego unikasz szybkich i słodkich posiłków? Tym razem nie musisz się martwić. Przygotowaliśmy przepis na zdrowe naleśniki białkowe bez dodatku cukru
. Przepis zawiera wysokiej jakości składniki, które nie wpłyną negatywnie na Twoją dietę. Mieszanka odpowiednio dobranych składników to idealne połączenie składników odżywczych i pyszny smak.
Składniki na naleśniki
-
25 g
czekoladowego lub waniliowego koktajlu proteinowego
-
¾ szklanki
płatków owsianych
- ¼ szklanki bezglutenowej mąki uniwersalnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
¼ łyżeczki
soli himalajskiej
-
½ łyżeczki
cynamonu
- ¼ szklanki musu jabłkowego
-
1 łyżka
syropu z agawy
-
2 łyżki + 1 łyżeczka
oleju kokosowego extra virgin
-
1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego (lub mix 200 ml wody i
napoju ryżowego w proszku o smaku migdałowym
)
Którą polewę do naleśników wolisz?
Składniki na polewę z owoców leśnych:
- dwie garści dowolnych owoców leśnych (mogą być mrożone)
- trochę wody
- sok z połowy pomarańczy
-
1 łyżeczka
syropu z agawy
Składniki na polewę z owocami i orzechami:
-
olej kokosowy extra virgin
-
syrop z agawy
- ½ posiekanego jabłka
- posiekane orzechy

Sposób przygotowania naleśników
- Po wybraniu polewy i przygotowaniu wszystkich składników, zaczynamy robić ciasto na naleśniki. Najpierw weź dużą miskę i wsyp do niej płatki owsiane i czekoladowy lub waniliowy shake proteinowy. Miksuj blenderem, aż płatki owsiane i shake utworzą drobno zmieloną mąkę. Następnie do miski dodaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, cynamon, sól himalajską i wymieszaj wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego.
- Do innej miski przełóż mus jabłkowy (można go kupić lub zrobić w domu), niesłodzone mleko migdałowe, syrop z agawy i dwie łyżki oleju kokosowego. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek i ponownie delikatnie wymieszaj aż uzyskasz gładką mieszaninę bez dużych grudek. Ciasto odstawiamy aż proszek do pieczenia utworzy pęcherzyki powietrza. Dzięki temu nasze naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Gdy ciasto odpoczywa, podgrzej patelnię do średniej temperatury. Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca do smażenia, upuść na nią kroplę wody. Jeśli patelnia zaskwierczy, temperatura jest odpowiednia.
- Wlej na patelnię 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i rozprowadź na całej powierzchni, aby naleśniki nie przywarły. Następnie wlej jedną łyżkę ciasta naleśnikowego na patelnię. Jeśli mamy większą patelnię, możemy upiec kilka naleśników jednocześnie, ponieważ będą one mniejsze. Smaż dopóki na naleśniku nie zaczną tworzyć się małe bąbelki. Gdy zaczną pękać, a brzeg naleśnika trochę się przypiecze, obróć naleśnik łopatką. Następnie piecz je przez kolejne 3 minuty. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie naleśniki będą upieczone.
- Podawaj naleśniki ułożone jeden na drugim i z wierzchu polej je wybraną polewą.
Polewa z owoców leśnych:
Przygotuj większy garnek i włóż do niego wszystkie składniki. Podgrzewaj garnek powoli na małym ogniu. Gdy polewa się zagotuje, polej nią naleśniki.
Polewa z owocami i orzechami:
Najpierw polej naleśniki roztopionym olejem kokosowym, następnie syropem z agawy, a na koniec posyp mieszanką orzechów.
Dodatek – masło orzechowe
: jedną łyżkę masła orzechowego przełóż do kubka i podgrzej. Jeszcze ciepłym polej naleśniki i dodaj świeże owoce.
Smacznego!