Sposób przygotowania naleśników
- Po wybraniu polewy i przygotowaniu wszystkich składników, zaczynamy robić ciasto na naleśniki. Najpierw weź dużą miskę i wsyp do niej płatki owsiane i czekoladowy lub waniliowy shake proteinowy. Miksuj blenderem, aż płatki owsiane i shake utworzą drobno zmieloną mąkę. Następnie do miski dodaj mąkę bezglutenową, proszek do pieczenia, cynamon, sól himalajską i wymieszaj wszystkie składniki za pomocą robota kuchennego.
- Do innej miski przełóż mus jabłkowy (można go kupić lub zrobić w domu), niesłodzone mleko migdałowe, syrop z agawy i dwie łyżki oleju kokosowego. Wszystko dobrze wymieszaj.
- Połącz zawartość obu misek i ponownie delikatnie wymieszaj aż uzyskasz gładką mieszaninę bez dużych grudek. Ciasto odstawiamy aż proszek do pieczenia utworzy pęcherzyki powietrza. Dzięki temu nasze naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Gdy ciasto odpoczywa, podgrzej patelnię do średniej temperatury. Aby sprawdzić, czy patelnia jest wystarczająco gorąca do smażenia, upuść na nią kroplę wody. Jeśli patelnia zaskwierczy, temperatura jest odpowiednia.
- Wlej na patelnię 1/2 łyżeczki oleju kokosowego i rozprowadź na całej powierzchni, aby naleśniki nie przywarły. Następnie wlej jedną łyżkę ciasta naleśnikowego na patelnię. Jeśli mamy większą patelnię, możemy upiec kilka naleśników jednocześnie, ponieważ będą one mniejsze. Smaż dopóki na naleśniku nie zaczną tworzyć się małe bąbelki. Gdy zaczną pękać, a brzeg naleśnika trochę się przypiecze, obróć naleśnik łopatką. Następnie piecz je przez kolejne 3 minuty. Powtarzaj tę czynność, aż wszystkie naleśniki będą upieczone.
- Podawaj naleśniki ułożone jeden na drugim i z wierzchu polej je wybraną polewą.
Polewa z owoców leśnych:
Przygotuj większy garnek i włóż do niego wszystkie składniki. Podgrzewaj garnek powoli na małym ogniu. Gdy polewa się zagotuje, polej nią naleśniki.
Polewa z owocami i orzechami:
Najpierw polej naleśniki roztopionym olejem kokosowym, następnie syropem z agawy, a na koniec posyp mieszanką orzechów.
Dodatek – masło orzechowe: jedną łyżkę masła orzechowego przełóż do kubka i podgrzej. Jeszcze ciepłym polej naleśniki i dodaj świeże owoce.
Smacznego!