Co to jest chlorella?
Chlorella to ciemnozielone mikroskopijne glony. Jej nazwa pochodzi od greckiego słowa „Chloros” oznaczającego zielony i łacińskiego zdrobnienia „ella” oznaczającego małe. Mimo niewielkich rozmiarów zawiera szereg składników odżywczych, takich jak:
- BIAŁKO – algi Chlorella składają się w około 45% z białka
- WITAMINY – chlorella oprócz witamin A, B9, C, E, K zawiera także witaminę B12, która jest kluczowa w produkcji czerwonych krwinek i tworzeniu nerwów
- MINERAŁY – oprócz wapnia, magnezu, fosforu i potasu chlorella jest niezwykle bogatym źródłem żelaza, które pomaga w produkcji czerwonych krwinek.
- PRZECIWUTLENIACZE – zapobiegają uszkodzeniom i przedwczesnemu starzeniu się naszych komórek
- Kwasy nukleinowe DNA i RNA – zapobiegają procesom starzenia
- CHLOROFIL – chlorella zawiera 10 razy więcej chlorofilu niż algi spirulina