Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Najlepsze przeciwutleniacze zwiększające odporność

Zmiana pór roku to trudny okres dla organizmu człowieka. W tym czasie grypa i przeziębienia są powszechne, co może być dość irytujące. Bardzo ważne jest, aby zadbać o odporność układu odpornościowego, wybierając odpowiednie pokarmy. Czy interesuje Cię, jakie są najlepsze przeciwutleniacze zwiększające odporność?

 

Wszyscy wiemy, że żywność bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze jest dobra dla naszego zdrowia, ale musimy wiedzieć, że wszystkie te składniki działają razem i są od siebie zależne.

Jeśli chcemy zrozumieć, jak ważne jest spożywanie różnorodnych produktów, które wzmacniają układ odpornościowy, musimy najpierw zrozumieć kilka podstawowych rzeczy na temat witamin i minerałów. Poniższa lista jest krótka, ale przedstawia podstawy złożonych procesów zachodzących w organizmie:

  • Glutation to najważniejsza cząsteczka/przeciwutleniacz wytwarzana przez prawie każdą komórkę naszego ciała. Chroni komórki przed wolnymi rodnikami i zapobiega starzeniu się oraz wielu chorobom, takim jak rak, choroby serca, demencja, choroba Alzheimera…
  • Witamina A jest również znana jako retinol lub beta karoten i jest niezbędna dla dobrego wzroku, zdrowego układu odpornościowego i wzrostu komórek.
  • Witaminy z grupy B są niezbędne do produkcji energii i czerwonych krwinek. Te witaminy mogą zostać zniszczone podczas przetwarzania żywności i gotowania. Kwas foliowy (folian) jest wysoce zalecany kobietom w ciąży.
  • Witamina C jest ważnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega chorobom układu krążenia, dba o piękną skórę i pomaga w spalaniu tłuszczu.
  • Witamina D jest ważna dla mocnych kości, ponieważ przyspiesza wchłanianie wapnia i fosforanów ze składników odżywczych.
  • Witamina E chroni skórę przed światłem ultrafioletowym, chorobami, takimi jak rak prostaty i choroba Alzheimera, a także zapobiega uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki.
  • Wapń to minerał niezbędny dla zdrowych zębów i twardych kości. Serce, układ nerwowy i krwionośny również potrzebują wapnia do prawidłowego funkcjonowania.
  • Magnez to minerał, który ma kluczowe znaczenie dla całego organizmu. Reguluje ciśnienie krwi, utrzymuje mocne kości i dba o serce.
  • Żelazo to minerał potrzebny do wytworzenia hemoglobiny, która ma za zadanie transportować tlen i określone enzymy w całym organizmie. Dba również o metabolizm witamin z grupy B.

Superfood wzmacniające układ odpornościowy to jagody acai, lucerna, żurawina, camu camu, chlorella, jagody maqui, morwa, orzechy pekan, trawa pszeniczna, marakuja, grzyby reishi i shiitake, jagody goji, granat… W dalszej części artykuły możesz przeczytać więcej o superfood, które należą do najlepszych pod względem zawartości przeciwutleniaczy i witamin.

 

Jagody acai

Jagody acai są jednymi z najbogatszych przeciwutleniaczy i są znane w rankingu „Oprah top 10 superfoods”. Rosną w lasach deszczowych Amazonii i na kolumbijskim wybrzeżu Pacyfiku. Dzięki wyjątkowemu stężeniu przeciwutleniaczy są doskonałym środkiem w walce z przedwczesnym starzeniem i chronią organizm przed wieloma chorobami, takimi jak choroby układu krążenia, nowotwory, osteoporoza, podnoszą poziom energii, wzmacniają układ odpornościowy, regulują ciśnienie krwi, odtruwają organizm, poprawiają trawienie i pielęgnują skórę.

 

Jagody Goji

Jagody Goji to jedne z najbardziej odżywczych owoców na naszej planecie. Są bogate w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i proteiny. Wzmacniają układ odpornościowy, poprawiają wzrok, podnoszą poziom energii, regulują poziom cukru we krwi, odtruwają wątrobę i nie tylko. Tylko jedna jagoda goji może zawierać do 21 minerałów, w tym cynk, żelazo, miedź, wapń i 18 różnych aminokwasów. Są soczyste, słodkie, pełne smaku – a przede wszystkim zdrowe!

 

Dzika róża

Dzika róża zawiera dużo witaminy C. Zaleca się ją spożywać podczas przeziębienia lub grypy, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy. Zawiera również przeciwutleniacze oraz witaminy A, D i E. Obniża poziom cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi i łagodzi objawy choroby zwyrodnieniowej stawów.

Dzika róża w proszku Bio

Bogata w antyoksydanty
  • W 100% z upraw ekologicznych
  • Źródło witaminy C
  • Wspomaga pracę nerek
  • Pozytywnie wpływa na pęcherz moczowy
250g | na 80 dni
102,19 
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34