Muffinki – przepis
Świeżo upieczone muffinki w papierowej papilotce są niezwykle kuszące – nawet dorosłym trudno się oprzeć, a co dopiero dzieciom? Samodzielnie przygotuj pyszne słodkości! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a większość składników do nich można znaleźć niemal w każdej kuchni.
Oto kilka wskazówek, aby muffinki wyszły idealne:
- Piekarnik zawsze należy najpierw rozgrzać. Nie otwieraj go podczas pieczenia muffinek.
- Dokładnie zważ wszystkie składniki.
- Nie zwiększaj zalecanej ilości proszku do pieczenia. Jeśli użyjemy go za dużo, muffinki bardziej nie urosną, lecz opadną i staną się lepkie.
- Przygotowane ciasto wystarczy szybko przemieszać. Jeśli masę wymieszamy zbyt intensywnie, muffinki zrobią się twarde. Składniki należy równomiernie namoczyć.
- Wlej ciasto do papilotek i piecz od razu po wymieszaniu masy, ponieważ proszek do pieczenia zacznie działać, gdy od razu gdy dodasz płyn.
- Nie należy ich zbyt długo piec, bo staną się suche.
- Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, świeżo upieczone, lub schłodzone, dzień później.
- Muffinki można również zamrażać. Rozmrażamy je przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej lub wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.
Moglibyśmy napisać całą listę przepisów z różnymi smakami muffinek. Te proste babeczki to deser, który można połączyć z naszymi ulubionymi składnikami. Poniższy przepis zaskoczy Cię jednak świeżym smakiem, łatwością przygotowania i miękką konsystencją.
Mufiinki z jagodami goji to idealny deser na śniadanie, lunch czy zdrową kolację.
Przygotowanie zajmie Ci tylko 30 minut i możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Na koniec możesz polać je syropem z agawy lub dodać masło orzechowe o smaku bananowym.
Muffinki nigdy się nie nudzą. Zgadzasz się z nami?
Składniki na muffinki
-
200g
jagód goji
-
1 szczypta
cynamonu
- 280g mąki migdałowej (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szczypta
soli himalajskiej
- 1 banan
-
120g
cukru kokosowego
- 2 jajka
-
200ml
mleka roślinnego
-
6 łyżek
oleju kokosowego
Sposób przygotowania muffinek
-
Jagody goji
wsypać do kubka i zalać je gorącą wodą, pozostawić na 1 godzinę, aż wchłoną cały płyn. Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym lub umieść modele papierowe w foremkach na muffinki. - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiej mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól himalajską. Dodaj również cukier.
- W innej misce lekko ubij jajka. Dodaj mleko roślinne, banan i stopiony olej kokosowy. Zrób dziurę w środku suchych składników i wlej do niej mieszankę płynnych składników. Na koniec dodaj jagody goji. Wszystko szybko i niezbyt intensywnie wymieszaj.
- Ciasto włożyć łyżką do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, aby babeczki ładnie wyrosły i uzyskały złotobrązowy kolor. Jeśli naciśniesz palcem upieczone babeczki, ciasto wróci do swojej pierwotnej pozycji.
- Pozostaw muffiny w naczyniu do pieczenia przez 5 minut, aby lekko ostygły. Podawaj na ciepło lub poczekaj, aż całkowicie ostygną.
Smacznego!