Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu

Muffinki – przepis



Świeżo upieczone muffinki w papierowej papilotce są niezwykle kuszące – nawet dorosłym trudno się oprzeć, a co dopiero dzieciom? Samodzielnie przygotuj pyszne słodkości! Są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a większość składników do nich można znaleźć niemal w każdej kuchni.



Oto kilka wskazówek, aby muffinki wyszły idealne:

  • Piekarnik zawsze należy najpierw rozgrzać. Nie otwieraj go podczas pieczenia muffinek.
  • Dokładnie zważ wszystkie składniki.
  • Nie zwiększaj zalecanej ilości proszku do pieczenia. Jeśli użyjemy go za dużo, muffinki bardziej nie urosną, lecz opadną i staną się lepkie.
  • Przygotowane ciasto wystarczy szybko przemieszać. Jeśli masę wymieszamy zbyt intensywnie, muffinki zrobią się twarde. Składniki należy równomiernie namoczyć.
  • Wlej ciasto do papilotek i piecz od razu po wymieszaniu masy, ponieważ proszek do pieczenia zacznie działać, gdy od razu gdy dodasz płyn.
  • Nie należy ich zbyt długo piec, bo staną się suche.
  • Najlepiej podawać je jeszcze ciepłe, świeżo upieczone, lub schłodzone, dzień później.
  • Muffinki można również zamrażać. Rozmrażamy je przez 2-3 godziny w temperaturze pokojowej lub wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut.


Moglibyśmy napisać całą listę przepisów z różnymi smakami muffinek. Te proste babeczki to deser, który można połączyć z naszymi ulubionymi składnikami. Poniższy przepis zaskoczy Cię jednak świeżym smakiem, łatwością przygotowania i miękką konsystencją.


Mufiinki z jagodami goji to idealny deser na śniadanie, lunch czy zdrową kolację.

Przygotowanie zajmie Ci tylko 30 minut i możesz podawać je na ciepło lub na zimno. Na koniec możesz polać je syropem z agawy lub dodać masło orzechowe o smaku bananowym.


Muffinki nigdy się nie nudzą. Zgadzasz się z nami?

Składniki na muffinki


Sposób przygotowania muffinek


  1. Jagody goji

    wsypać do kubka i zalać je gorącą wodą, pozostawić na 1 godzinę, aż wchłoną cały płyn. Blachę do pieczenia posmaruj olejem kokosowym lub umieść modele papierowe w foremkach na muffinki.
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do dużej miski przesiej mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i sól himalajską. Dodaj również cukier.
  3. W innej misce lekko ubij jajka. Dodaj mleko roślinne, banan i stopiony olej kokosowy. Zrób dziurę w środku suchych składników i wlej do niej mieszankę płynnych składników. Na koniec dodaj jagody goji. Wszystko szybko i niezbyt intensywnie wymieszaj.
  4. Ciasto włożyć łyżką do foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 20-30 minut, aby babeczki ładnie wyrosły i uzyskały złotobrązowy kolor. Jeśli naciśniesz palcem upieczone babeczki, ciasto wróci do swojej pierwotnej pozycji.
  5. Pozostaw muffiny w naczyniu do pieczenia przez 5 minut, aby lekko ostygły. Podawaj na ciepło lub poczekaj, aż całkowicie ostygną.


Smacznego!