Miękkie ciasteczka z masłem orzechowym
Świetne połączenie masła orzechowego, cukru kokosowego i masła. Uczta przy filiżance kawy lub herbaty.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki (190 gramów) mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 szklanki (115 gramów) oleju kokosowego, miękkiego, w temperaturze pokojowej
- 200 gramów cukru kokosowego
- 3/4 szklanki (190 gramów) masła orzechowego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W innej misce wymieszaj masło i cukier kokosowy i mieszaj przez 1-2 minuty. Dodaj masło orzechowe i kontynuuj mieszanie, aż do całkowitego wymieszania. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Następnie powoli dodawaj suche składniki, aż do uzyskania gęstej masy.
Do małej miseczki wsyp 3 łyżki cukru kokosowego. Z ciasta wyrabiaj kulki i obtocz je w cukrze kokosowym, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw trochę miejsca między nimi. Na koniec przygnieć je widelcem.
Piecz w temperaturze 180°C przez 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5-10 minut.