Grzyby lecznicze, które działają cuda
Niektóre rodzaje grzybów mają wiele właściwości leczniczych, dlatego w dzisiejszych czasach nazywa się je leczniczymi. W rzeczywistości nie jest to nowe odkrycie, ponieważ były one używane do celów leczniczych od tysiącleci. Należą do nich między innymi maitake, shiitake, reishi i inne.
Grzyby są od dawna używane do celów leczniczych. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą sprzed 4000 lat w Chinach i Japonii. Są stosowane w leczeniu wielu chorób, w tym raka. Są również używane przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu stawów i cukrzycy.
Wszystko zależy od tego, jaki ekstrakt z grzybów wybierzesz, jaka jest ich koncentracja, czy są naturalne, bez dodatków i czy przyjmujesz również wystarczającą ilość witaminy C itp. Każdy chory na raka powinien spróbować medycznych, a w zasadzie leczniczych grzybów. Dlaczego?
Grzyby są od dawna używane do celów leczniczych. Pierwsze wzmianki o nich pochodzą sprzed 4000 lat w Chinach i Japonii. Są stosowane w leczeniu wielu chorób, w tym raka. Są również używane przy przeziębieniach, grypie, zapaleniu stawów i cukrzycy.
Mają wiele korzyści zdrowotnych
Najważniejszymi składnikami tych grzybów są polisacharydy, wśród których beta-glukany wyróżniają się działaniem leczniczym. Różne rodzaje grzybów zawierają różne formy beta-glukanów. W medycynie tradycyjnej były stosowane przede wszystkim jako zioła przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i immunomodulujące. Badania ostatnich dwudziestu lat wykazały również, że mają one działanie immunomodulujące, hamują wzrost i rozwój raka, obniżają poziom cholesterolu, działają jako przeciwutleniacze i obniżają wysokie ciśnienie krwi. Przy tym należy wiedzieć, że w przeciwieństwie do nowoczesnych metod leczenia raka (chemioterapia, radioterapia, hormonoterapia, chirurgia) grzyby lecznicze nie mają ostrych i przewlekłych skutków ubocznych z powodu toksyn oraz nie powodują skutków immunogennych, alergicznych i anafilaktycznych. Tylko osoby uczulone na alergeny pleśni domowej powinny zachować ostrożność podczas spożywania grzybów leczniczych.
Grzyby lecznicze zawierają substancje bioaktywne, głównie w postaci złożonych polisacharydów (alfa i beta glukanów), które dzięki silnemu rozgałęzieniu mogą aktywować limfocyty T (makrofagi, limfocyty T cytotoksyczne) i tym samym aktywować układ odpornościowy. Niektóre z nich należą do wspaniałych roślin, które w dzisiejszych czasach zaliczane są do najskuteczniejszych adaptogenów. Adaptogen to środek, który jest nietoksyczny i nie wywołuje skutków ubocznych. Działa na cały organizm, normalizując jego procesy (np. jeśli któryś z parametrów w organizmie jest wysoki lub niski, adaptogen go normuje). Niektóre grzyby mają niewątpliwie bardzo korzystne działanie lecznicze, m.in. działają jak antybiotyk, mają także działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom tłuszczu we krwi, działają przeciwnowotworowo, hamując wzrost komórek nowotworowych, stymulują produkcję limfocytów T i komórek NK, leczą infekcje, grypę, cukrzycę, choroby serca i zaburzenia immunologiczne itp. Prawodawstwo zdrowotne w Europie i Stanach Zjednoczonych klasyfikuje preparaty z grzybów leczniczych jako suplementy diety, podczas gdy w Japonii wprowadzono termin „żywienie funkcjonalne” (żywność FOSHU do specjalnych zastosowań zdrowotnych). Fakt, że większość z nich jest klasyfikowanych jako suplementy diety, można prawdopodobnie przypisać temu, że (podobnie jak inne naturalne produkty spożywcze) są trudne do opatentowania.
Maitake (Grifola fondoza)
W języku japońskim oznacza „tańczący grzyb”, prawdopodobnie dlatego, że ludzie tańczyli z radością, gdy znaleźli tego rzadkiego i bardzo cenionego grzyba. Na Dalekim Wschodzie ceniony jest jako roślina lecznicza, która zwiększa odporność i przyczynia się do długowieczności. Maitake zawiera aktywne polisacharydy, które silnie wzmacniają układ odpornościowy. W chorobach nowotworowych grzyb maitake działa poprzez aktywację odporności komórkowej, zapobiega karcynogenezie w zdrowych komórkach, hamuje wzrost guza, zapobiega przerzutom guza, łagodzi skutki uboczne chemioterapii i reguluje funkcje gruczołów dokrewnych. Nie niszczy bezpośrednio komórek nowotworowych, ale poprzez stymulację układu odpornościowego pobudza organizm do obrony.
Reishi (Ganoderma lucidum)
Grzyb Reishi rośnie na drzewach. Jego łacińska nazwa to Ganoderma lucidum, a u nas jest znany również pod nazwą lakownica żółtawa. W Chinach znany jest jako „grzyb nieśmiertelności”. Uważany jest za jedną z najbardziej cenionych roślin. Znanych jest sześć gatunków, z których każdy ma swoje własne cechy i działanie lecznicze. Występuje również w naszych lasach. Rośnie głównie na drzewach liściastych, zwłaszcza na pniach dębu i kasztanowca. Ganoderma lucidum zawiera wiele substancji aktywnych, z których najskuteczniejsze to polisacharydy, triterpeny i organiczny german. Działają synergistycznie, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy, hamują wzrost i rozwój zmienionych komórek oraz chronią wątrobę. Głównym składnikiem aktywnym chroniącym przed rakiem są polisacharydy, które wiążą się z aminokwasami, aktywują tzw. limfocyty T, a tym samym regulują odpowiedzi immunologiczne organizmu. W przypadku raka reishi działa w następujący sposób:
- Odtruwa organizm, pomaga wzmocnić układ odpornościowy i uregulować układ hormonalny, chroni przed nowotworami, poprawia krążenie krwi i usuwa szkodliwe wolne rodniki, ogranicza proliferację komórek nowotworowych, może ograniczać skutki uboczne chemioterapii i radioterapii.
- Zwiększa detoksykację wątroby, a tym samym poprawia jej funkcjonowanie i sprzyja regeneracji komórek wątroby.
- Zwiększa apetyt i łagodzi ból w ostatnim stadium raka.
Shiitake (Lentinus edodes)
Shiitake to bardzo ceniony grzyb. Tradycyjna medycyna chińska używa go od tysiącleci. Osiągnięcia medycyny tradycyjnej, poparte licznymi współczesnymi badaniami, pokazują, że shiitake przyspiesza pracę wątroby i chroni ją przed uszkodzeniami. Shiitake jest również korzystny dla serca i naczyń krwionośnych, ponieważ obniża poziom cholesterolu całkowitego oraz poprawia stosunek cholesterolu LDL do HDL. Dodatkowo rozrzedza krew i obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu regularne spożywanie tych grzybów usprawnia pracę serca. Jest znany z tego, że wyraźnie pobudza układ odpornościowy do pracy. Na przykład w badaniach, które trwają od ponad trzech i pół dekady, wykazano, że hamują rozwój raka i stwierdzono, że jak dotąd shiitake lentinan jest najskuteczniejszym składnikiem. Działa również profilaktycznie i hamuje działanie czynników rakotwórczych. Ma również działanie przeciwwirusowe, dlatego przeprowadzane są eksperymenty z ekstraktami z grzybni, które dały obiecujące wyniki w leczeniu AIDS. Ponadto niektóre składniki shiitake mają działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku