Magiczna moc matchy
Matcha
to specjalny rodzaj sproszkowanej zielonej herbaty uprawianej i wytwarzanej w Japonii.
Herbata matcha
to perła wśród zielonych japońskich herbat, która ma w Japonii bogatą wartość kulturową i tradycyjną. Jest to jedyna herbata, którą pije się podczas japońskich ceremonii parzenia herbaty od ponad 800 lat. Mnisi buddyjscy nazywają ją „eliksirem leczniczym” ze względu na jej wiele pozytywnych skutków zdrowotnych.
Specjalne przygotowanie liści zielonej herbaty
Matcha
przygotowywana jest z tego samego krzewu herbacianego (Camellia sinensis), co wszystkie inne herbaty zielone, jednak liście
herbaty matcha
uprawiane są w specyficzny sposób, mianowicie 4 tygodnie przed zbiorem plantacje zostają zacienione, co chroni krzewy przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Dzięki zacienieniu upraw w liściach gromadzi się więcej chlorofilu i aminokwasów, co nadaje matchy charakterystyczny, intensywnie szmaragdowozielony kolor. Liście zbierane są ręcznie i wybierane są tylko te najmłodsze i najmniejsze, które mają najlepszą jakość. Jakość
matchy
zależy od dalszych procesów przygotowania
matchy
. Aby zapobiec procesom oksydacyjnym w liściach, zachować smak i wartości odżywcze, są one delikatnie parzone i suszone.
Wartość odżywcza herbaty matcha
Z każdym łykiem
herbaty matcha
spożywamy ogromną dawkę składników odżywczych, przeciwutleniaczy, błonnika i chlorofilu – zawiera ich znacznie więcej niż inne herbaty. Pijąc matchę, spożywasz całe liście zielonej herbaty, a tym samym wszystkie jej składniki odżywcze. Podczas parzenia zielonej herbaty do wody przechodzi tylko niewielka część składników odżywczych, pozostałe są usuwane wraz z odsączonymi liśćmi. Aby uzyskać ten sam efekt leczniczy, który oferuje nam jedna filiżanka
herbaty matcha,
musielibyśmy wypić nawet 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty.
Matcha
to bogate źródło witamin A, C, E, K
i kompleksu
witamin z grupy B
oraz
minerałów
(selen, chrom, cynk i magnez). Matcha zawiera wiele składników będących silnymi przeciwutleniaczami: polifenole, katechiny i chlorofil. Zawiera również duże ilości aminokwasu L-teaniny, która wpływa na dobre samopoczucie.
Wartość odżywcza
w 1 g
herbaty matcha
- Katechiny 105 mg
- EGCg 61 mg
- Aminokwasy 34 mg
- L-teanina 14,26 mg
- Kofeina 35 mg
- Błonnik pokarmowy 318 mg
- Węglowodany 447 mg
- Witamina C 1,75 mg
- Witamina A 291 jednostek
- Potas 26,6 mg
- Kalorie 3