Kurkuma: niezastąpiona przyprawa również podczas świąt
Kurkuma to żółta przyprawa, której dobroczynne działanie jest już wszystkim znane, przede wszystkim ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i odtruwające. Między innymi zapobiega odkładaniu się tłuszczu wokół wątroby, a tym samym ją chroni. Stanowi doskonałą przeciwwagę dla tłustych i słodkich świątecznych przysmaków oraz doskonale pasuje do przepisów na wiele świątecznych potraw.
Naturalny barwnik do ciast wielkanocnych
Kurkuma ze względu na swój żółty kolor jest doskonałym naturalnym barwnikiem do ciast. Jeśli zastosujemy się do kilku prostych sztuczek, możemy stworzyć jeszcze więcej odcieni:
Złoty kolor: W garnku wymieszaj szklankę wody i dwie łyżki octu. Ilość octu zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Dodaj trzy łyżki kurkumy i gotuj jajka przez pół godziny.
Jasnożółty kolor: Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej.
Żółto-czerwony kolor: Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie kolejne pół godziny w wodzie z octem i skórkami cebuli, również w temperaturze pokojowej.
Zielono-żółty kolor: Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie zanurzyć je na 5 sekund w roztworze z czerwonej kapusty.
Naturalny barwnik do babki bez jajek
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki razowej (może być bezglutenowa)
- opakowanie proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kurkumy
- 80 g oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu yacon/syropu z agawy
- szklanka mleka roślinnego
Składniki na krem:
- 400 g zmielonych orzechów
- szklanka namoczonych suszonych owoców
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki karobu
- 200 ml mleka roślinnego
Sposób przygotowania:
Zagnieć składniki na ciasto i rozwałkuj. Zagotuj mleko roślinne i wymieszaj składniki na nadzienie. Ułóż nadzienie na rozwałkowanym cieście, zawiń jak makowiec i umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 °C.
Sos z kurkumą
Jako dodatek do tradycyjnego sosu chrzanowego można w tym roku przygotować również sos z kurkumą.
Składniki:
- 200 ml śmietany
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 starta skórka z cytryny i sok z cytryny
Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku