Ponad 4,7 miliona klientów z całego świata ⭐⭐⭐⭐⭐
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Kurkuma: niezastąpiona przyprawa również podczas świąt

Kurkuma to żółta przyprawa, której dobroczynne działanie jest już wszystkim znane, przede wszystkim ze względu na jej właściwości przeciwzapalne i odtruwające. Między innymi zapobiega odkładaniu się tłuszczu wokół wątroby, a tym samym ją chroni. Stanowi doskonałą przeciwwagę dla tłustych i słodkich świątecznych przysmaków oraz doskonale pasuje do przepisów na wiele świątecznych potraw.


Naturalny barwnik do ciast wielkanocnych


Kurkuma ze względu na swój żółty kolor

jest doskonałym naturalnym barwnikiem do ciast. Jeśli zastosujemy się do kilku prostych sztuczek, możemy stworzyć jeszcze więcej odcieni:


Złoty kolor:

W garnku wymieszaj szklankę wody i dwie łyżki octu. Ilość octu zwiększamy proporcjonalnie do ilości wody. Dodaj trzy łyżki kurkumy i gotuj jajka przez pół godziny.


Jasnożółty kolor:

Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej.


Żółto-czerwony


kolor

: Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie kolejne pół godziny w wodzie z octem i skórkami cebuli, również w temperaturze pokojowej.


Zielono-żółty


kolor

: Jajka moczyć w wodzie, occie i kurkumie przez pół godziny w temperaturze pokojowej, a następnie zanurzyć je na 5 sekund w roztworze z czerwonej kapusty.


Naturalny barwnik do babki bez jajek


Składniki na ciasto:


Składniki na krem:

  • 400 g zmielonych orzechów
  • szklanka namoczonych suszonych owoców
  • 3 łyżki


    cukru kokosowego

  • 3 łyżki karobu
  • 200 ml mleka roślinnego


Sposób przygotowania:

Zagnieć składniki na ciasto i rozwałkuj. Zagotuj mleko roślinne i wymieszaj składniki na nadzienie. Ułóż nadzienie na rozwałkowanym cieście, zawiń jak makowiec i umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 °C.


Sos z kurkumą

Jako dodatek do tradycyjnego sosu chrzanowego można w tym roku przygotować również sos z kurkumą.


Składniki:

Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj.