Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Kolagen spożywaj w pożywieniu lub jako suplement diety

Nieważne w jakiej postaci, ważne, aby dostarczyć go do organizmu, ponieważ nasze ciało go potrzebuje! Dlaczego? Ponieważ kolagen jest integralną częścią tkanki łącznej i jest obecny w całym ciele. Kolagen to białko, którego jest najwięcej w organizmie człowieka i stanowi aż 30 procent wszystkich białek w organizmie.

Kolagen znajduje się w sercu, płucach, nerkach, tętnicach, stawach, więzadłach, chrząstkach, kościach, paznokciach, skórze, włosach, mięśniach, wątrobie, jelitach, genitaliach, śledzionie, mózgu i wielu innych narządach. Produkcja kolagenu gwałtownie spada po 25. roku życia, co wpływa na wiele funkcji organizmu. Zmniejszenie się ilości kolagenu w ciele wpływa nie tylko na wygląd skóry, ale też na inne narządy.

 

Jeśli regularnie spożywamy kolagen z pożywieniem lub w suplementach diety, zauważymy wiele pozytywnych zmian w organizmie. Prawdopodobnie czytałeś lub słyszałeś o pozytywnym wpływie kolagenu na skórę. Kolagen występujący w produktach do pielęgnacji skóry lub w suplementach diety zapewnia jędrniejszą i młodszą skórę bez zmarszczek. Jest największym źródłem białka w organizmie, dlatego odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie wielu innych komórek, narządów, mięśni i tkanek.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Pożywienie regenerujące chrząstki

Kolagen nie tylko pozytywnie wpływa na elastyczność i gładkość skóry, przez co wygląda młodziej, ale także wspomaga funkcjonowanie stawów, zmniejsza stany zapalne w organizmie, pomaga odbudować barierę ochronną jelit i zapobiega chorobie Alzheimera, poprawia pamięć, obniża poziom cholesterolu i utrzymuje zdrowe serce, zwiększa gęstość kości, dzięki czemu są mocniejsze, odtruwa organizm i wspomaga pracę wątroby.

 

Kolagen to białko złożone, które składa się z 19 aminokwasów. Kolagen znajduje się w prawie wszystkich narządach ciała; stanowi 90% istoty białej, 80% ścięgien, 75% skóry, 60% chrząstki, 30% kości i do 10% masy mięśniowej. Kolagen działa jak klej w całym ciele. Wiąże i wspomaga strukturę skóry, tkanki mięśniowej, kości i ścięgien.

 

Słowo „collagen” lub kolagen pochodzi od greckiego słowa kólla i francuskiego sufiksu gen. Dosłowne tłumaczenie to „produkcja kleju”. Kolagen faktycznie działa w organizmie jak klej. Wspomniane białko jest skoncentrowane w macierzy zewnątrzkomórkowej, która działa jako system wsparcia, a wygląda jak sieć utrzymująca komórki razem. Kolagen także „wysyła” sygnały, aby wyeliminować stany zapalne w organizmie i naprawić uszkodzone komórki.

Best Seller
-50%

Kolagen SKINCARE 1+1 GRATIS

suplement diety ze słodzikiem

PREMIUM KOLAGEN DLA LŚNIĄCEJ SKÓRY BEZ ZMARSZCZEK O POTWIERDZONYM DZIAŁANIU!
  • Opatentowana formuła kolagenu rybiego Naticol®
  • Z dodatkiem superfood i witaminy C dla lepszych efektów!
  • Hydrolizowane peptydy w celu optymalnego wchłaniania 1
  • Udowodniony efekt zmniejszenia widoczności zmarszczek 1
  • Poprawia elastyczność i strukturę skóry 1
  • Zawiera naturalny aromat truskawkowy zapewniający wspaniały smak
240g | na 24 dni
Cena regularna: 298,00 
149,00 
i oszczędź 149,00 

Naturalny kolagen występuje w produktach spożywczych, które jemy na co dzień

Kolagen można spożywać w postaci proszku, wywaru kostnego lub pokarmów zawierających aminokwasy glicynę i prolinę. Dzięki tym aminokwasom organizm produkuje kolagen, dlatego dietetycy nazywają je aminokwasami egzogennymi, czyli niezbędnymi. Jeśli jesteśmy zdrowi, a nasz organizm jest w optymalnej kondycji, oznacza to, że może je wytwarzać sam. Oprócz glicyny i proliny kolagen składa się również z takich aminokwasów jak hydroksyprolina, hydroksylizyna i innych. Jednak ze względu na czynniki zewnętrzne, takie jak stres, aminokwasy te, zwłaszcza glicynę i prolinę, musimy pozyskiwać z pokarmów, które są w dużej mierze obecne w diecie wegańskiej, lub z suplementów diety. Pokarmy bogate w glicynę to banany, fasola, dynia, kiwi, jarmuż, szpinak, kapusta i ogórki. Pokarmy zawierające dużą ilość proliny to fasola, szparagi, tempeh, szczypiorek, kasza gryczana i kiełki alfa-alfa.

 

Glicyna i prolina to nie jedyne składniki odżywcze, których organizm potrzebuje do produkcji kolagenu. Bardzo ważna jest również witamina C, która znajduje się w wielu rodzajach owoców i warzyw, takich jak truskawki, pomarańcze, czerwona papryka itp. Oprócz witaminy C ważny jest aminokwas o nazwie lizyna, który znajduje się w białkach niezbędnych do syntezy kolagenu.

 

Większe ilości lizyny znajdują się w fasoli, soczewicy, tempeh i komosie ryżowej. Jeśli nie możesz ich jeść w ramach codziennej diety, najłatwiejszym sposobem dostarczenia organizmowi tego, czego potrzebuje do produkcji kolagenu, jest zażywanie suplementu diety w postaci peptydów kolagenowych.

Dlaczego warto włączyć kolagen do swojej diety?

W organizmie występuje 16 różnych typów kolagenu, z których większość to typ 1. Nasz organizm wytwarza własny kolagen, jeśli otrzymuje niezbędne składniki odżywcze. Jednak zdolność wchłaniania tych składników odżywczych zaczyna się stopniowo zmniejszać przez starzenie się organizmu i nieregularną dietę. Po 35. roku życia produkcja kolagenu zaczyna się zmniejszać.

 

Po 40. roku życia poziom kolagenu spada szybciej niż organizm jest w stanie wytworzyć. W momencie ukończenia 60 lat zawartość kolagenu w naszym ciele jest o połowę mniejsza niż w latach młodości.

 

Spożywając pokarmy zawierające kolagen lub przyjmując suplementy diety w postaci peptydów kolagenowych, można spowolnić proces ubytku kolagenu w organizmie.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek
Jak suplementacja kolagenu wpływa na organizm i zdrowie?

Kolagen znany jest głównie z tego, że odmładza skórę. Jedno z badań wykazało, że w grupie osób przyjmujących peptydy kolagenowe elastyczność i nawilżenie ich skóry znacznie się poprawiły. U starszych kobiet poprawa była jeszcze bardziej widoczna, ponieważ ich organizm już nie produkuje w naturalny sposób wystarczającej ilości kolagenu. Elastyczność ich skóry poprawiła się w porównaniu z grupą placebo już po czterech tygodniach (zmiana była najbardziej zauważalna u starszych kobiet).

Również pokarmy bogate w kolagen wpływają na skórę i stymulują produkcję kolagenu w organizmie: są to np. seler, ogórki, zielone warzywa, owoce jagodowe, kapusta i imbir.

 

Glicyna i prolina, czyli aminokwasy występujące w naturalnym kolagenie, znane są ze swoich właściwości przeciwzapalnych, a oprócz tego w naturalny sposób pomagają zmniejszyć ból i złagodzić sztywność stawów. Pokarmy, które wspierają funkcje i zdrowie stawów to czosnek, por, cebula, jabłka, migdały, nasiona chia, ananas, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, banany, kurkuma i imbir.

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Suplementacja kolagenu pomaga również w problemach trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego, refluks, choroba Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a także korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia. Białko to obniża również poziom cholesterolu we krwi i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej na ścianach naczyń krwionośnych. Za zdrowe kości odpowiada nie tylko wapń, ale też kolagen – ponad jedna trzecia kości składa się właśnie z kolagenu. Kolagen jest także kluczową częścią komórek tworzących kości, zwanych osteoblastami. Komórki te zapobiegają osteoporozie: im więcej kolagenu we krwi, tym lepsza gęstość kości.

 

Kolagen przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania wątroby, zmniejszając uszkodzenia spowodowane spożywaniem pokarmów i napojów, które mocno obciążają wątrobę, np. alkohol. Za proces ten odpowiada głównie aminokwas glicyna, który spowalnia wchłanianie alkoholu.

Które produkty sprzyjają tworzeniu się kolagenu?

Aminokwas lizyna znajduje się w wątrobie, wieprzowinie, jajach, mleku, ryżu i ziemniakach. Prolina znajduje się w miodzie, serwatce i czosnku. Do produkcji kolagenu z aminokwasów potrzebne są również inne składniki odżywcze, takie jak witamina C, selen, cynk oraz kompleks witamin z grupy B. Włącz do diety sezam, orzechy brazylijskie, paprykę i szpinak. Z kolei białko zawierają soczewica, groch, bób, ciecierzyca, fasola, proso, gryka, komosa ryżowa, ryż, migdały, orzechy laskowe, orzechy makadamia, orzechy włoskie, soja, nasiona lnu i konopi.

 

Witamina C znajduje się w zielonych warzywach liściastych, papryce, jagodach, kiwi i brokułach. Witaminy z grupy B znajdują się w drożdżach, płatkach drożdżowych, roślinach strączkowych, orzechach i nasionach. Cynk jest obecny w ostrygach, nasionach, orzechach, czekoladzie, kakao, kaszy gryczanej, ciecierzycy, soczewicy i jęczmieniu.

 

Kolagen jako suplement diety

Na rynku dostępnych jest wiele form kolagenu w postaci suplementu diety. Na przykład peptydy roślinne firmy Sunwarrior do budowy kolagenu różnią się od kolagenu w proszku otrzymywanego z części zwierzęcych. W każdym przypadku bez witaminy C synteza kolagenu nie będzie możliwa, ponieważ witamina C ma kluczowe znaczenie dla budowy i utrzymania odpowiedniego poziomu kolagenu w organizmie.

 

Do 45. roku życia poziom kolagenu w naszym organizmie spada nawet o 30 procent. Kilka objawów wskazuje na osłabienie włókien kolagenowych w organizmie i ich utratę: włosy zaczynają tracić blask, skóra staje się mniej jędrna i elastyczna, pojawiają się wyraźniejsze zmarszczki, niedobór kolagenu odbija się również na paznokciach, które stają się bardziej kruche i łamliwe. Dlatego warto zapewnić organizmowi dodatkowe źródło kolagenu, które stymuluje naturalny proces jego produkcji. Już dziś dodaj zestaw Kolagen Skin Care do swojego koszyka!

Kolagen uživajmo v hrani ali kot prehranski dodatek

Więcej o kolagenie przeczytaj w poniższych artykułach

  • Fakty, które musisz wiedzieć o kolagenie
  • Kolagen dla zachowania młodego wyglądu
  • Pozbądź się problemów ze stawami
  • Kolagen na łamliwe paznokcie
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34