Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Kokosowe pocałunki – przepis

Dlaczego nazywamy je kokosowymi pocałunkami? Pierwotnie nazywane były Macaroons, później, z powodu dodatku kokosu, nadano im nazwę kokosowe pocałunki. Przygotuj te wspaniałe ciasteczka z pomocą naszych odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące tego pysznego wegańskiego deseru kokosowego.

 

Jaki mają smak?

Dzięki wiórkom kokosowym ze świeżego miąższu orzecha i cukru palmy kokosowej ciasteczka mają słodki i mocno kokosowy smak! Pasta czekoladowa z kakao w proszku i masła kakaowego w samym środku pocałunków kokosowych stanowi idealny dodatek i nadaje im jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Czy istnieje coś lepszego?

Czy to zdrowy deser?

Kokos jest bogaty w składniki odżywcze, błonnik i ważne dla naszego organizmu minerały. Pocałunki kokosowe polecane są nawet osobom, które borykają się z problemami z cukrem i insuliną, gdyż kokos przyspiesza pracę trzustki i wydzielanie insuliny, jednocześnie obniżając wysoki poziom cukru we krwi. Kokos i woda kokosowa skutecznie odtruwają organizm w przypadku zaburzenia równowagi elektrolitowej.

Jak długo możemy przechowywać kokosowe pocałunki?

Deser nadaje się do spożycia przez 5 dni, ważne jest tylko, aby przechowywać go w lodówce i wyjąć tuż przed podaniem.

Z czym możemy je podawać?

Najczęściej podawane są z kawą lub herbatą. Nadają się również na pikniki czy wycieczki, ponieważ nie psują się i można je z łatwością podać gościom. Jeśli wybierasz się na wycieczkę i masz ochotę wziąć coś słodkiego, pocałunki kokosowe są idealnym wyborem.

Jakich składników potrzebujemy do pocałunków kokosowych?

Składniki na pastę czekoladową

Jak przygotować pocałunki kokosowe?

Aquafaba to woda, która pozostaje po ugotowaniu ciecierzycy, najłatwiej jest kupić już ugotowaną ciecierzycę i odcedzić.

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Weź większą miskę i przełóż do niej wiórki kokosowe, zwykłą mąkę, cukier kokosowy, cukier waniliowy, zmiękczony olej kokosowy i aquafabę. Wszystko ugnieć dobrze rękami. Jeśli ciasto jest za twarde, można dodać trochę więcej oleju i ponownie ugnieść. Przygotowane ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
  2. Kiedy ciasto się chłodzi, rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  3. Przygotuj blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Weź schłodzone ciasto i rękami uformuj średniej wielkości kulki.
  4. Uformowane kulki ułóż na blasze tak, aby było między nimi kilka centymetrów odstępu, ponieważ podczas pieczenia urosną. Przed włożeniem ich do piekarnika, na środku każdej kulki zrób łyżeczką lub palcem małe wgłębienie, w które później damy pastę czekoladową.
  5. Włóż blachę do piekarnika i piecz kokosowe pocałunki przez 15-20 minut. Upieczone ciasteczka włóż do lodówki, aby się ochłodziły, a w międzyczasie przygotuj masę czekoladową.
  6. Rozpuść masło kakaowe na średnim ogniu. Przygotuj dużą miskę i wsyp do niej zmielony cukier kokosowy, kakao w proszku i napój ryżowy w proszku. Powoli wlej roztopione masło kakaowe do miski i ponownie wszystko wymieszaj łyżką. Nałóż pastę czekoladową w zagłębienie kokosowych pocałunków i wstaw je do lodówki na kilka minut.

Smacznego!

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34