Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Jak spożywać kurkumę, aby zapewnić sobie zdrowie?

Czy kurkuma brzmi dla Ciebie egzotycznie? Wszystko staje się bardziej zrozumiałe, kiedy pomyślimy o curry. Curry to mieszanka 20 przypraw, jednym z głównych składników jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor.

Żółty pigment jest najbardziej poszukiwaną i pożądaną częścią kurkumy, rośliny korzeniowej, która rośnie głównie w Azji Południowej. Kurkuma w proszku odgrywa ważną rolę w kuchni indyjskiej, a ze względu na ciekawy smak i korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza w stanach zapalnych, zaczęliśmy doceniać kurkumę również na Zachodzie.

 

Kurkuma pochodzi z lasów tropikalnych Azji Południowo-Wschodniej. Dziś jest uprawiana w południowych Chinach, Indiach, Indonezji i na Jawie. Jest to przyprawa, która nadaje potrawom żółtą barwę, a po kształcie korzenia możemy rozpoznać, że jest bliskim krewnym imbiru. Głównym składnikiem aktywnym korzenia kurkumy jest kurkumina, która ma silne działanie przeciwzapalne i jest wyjątkowym przeciwutleniaczem.

Żółty kolor, który leczy

Jakie są cudowne właściwości zdrowotne kurkumy? Neutralizuje wolne rodniki i stymuluje enzymy antyoksydacyjne organizmu, dzięki czemu ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i jest szczególnie polecana w okresie zimowym, kiedy wokół nas krążą wirusy.

Bylina podobna do trzciny dorasta do jednego metra wysokości. Posiada niezwykle dekoracyjne i duże liście oraz przepiękne biało-żółte kwiaty. Nazywana jest również szafranem indyjskim, żółtym imbirem lub korzeniem chińskim. Częściami rośliny, które nadają potrawom i ubraniom żółty kolor są kłącza, czyli podziemne łodygi.

Dla optymalnego wchłaniania kurkuminy z jelita do krwiobiegu zaleca się spożywanie kurkumy w połączeniu z mielonym czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, naturalny składnik poprawiający wchłanianie kurkumy. Kurkuma nie zawiera zbyt dużo czystej kurkuminy (około 3%), z tego powodu zaleca się spożywanie kurkumy w postaci suplementów diety.

Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej przyjmowanie z posiłkiem bogatym w tłuszcz. Kurkumina stymuluje powstawanie nowych neuronów, dlatego pomaga zapobiegać procesom zwyrodnieniowym mózgu – demencji. Ma także właściwości przeciwnowotworowe i ma korzystne działanie w chorobach układu krążenia, reumatoidalnym zapaleniu stawów i depresji. Zalecana dzienna dawka to około 1 do 4 gramów kurkumy w przypadku poważnych problemów.

Korzystny wpływ kurkumy na zdrowie

Kurkuma jest stosowana w medycynie w celu stymulacji wydzielania żółci. Olejek eteryczny z kurkumy rozpuszcza kamienie żółciowe i razem z żółtym barwnikiem dezynfekuje woreczek żółciowy i drogi żółciowe oraz łagodzi ich stany zapalne. W tradycyjnej medycynie indyjskiej – ajurwedzie – była stosowana od tysięcy lat w leczeniu raka i łuszczycy, a także dodawana do kosmetyków.

Zalecana jest również diabetykom, ponieważ reguluje poziom insuliny we krwi, także dobrze wpływa na układ krążenia, ponieważ obniża poziom złego cholesterolu. Jest stosowana w medycynie aryjskiej i chińskiej w celu przyspieszenia gojenia się ran, leczenia chorób skóry i problemów trawiennych.

Mieszkańcy Zachodu używają kurkumy przede wszystkim jako przyprawy, która nadaje potrawom żółty kolor. Kurkuma działa przeciwzapalnie, zawiera również szereg minerałów i witamin, w szczególności witaminę B6, B3, kwas foliowy i potas, żelazo i mangan. Jest bogatym źródłem błonnika oraz zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe omega-3.

Golden Curcuma Latte

67,96 
Odtruwa i pomaga w stanach zapalnych

Kurkuma ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Ma także korzystny wpływ na pracę wątroby, ponieważ zwiększa jej zdolność do detoksykacji. Kurkumina łączy właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego może mieć też pozytywny wpływ na choroby stawów.

Kurkumę lub kurkuminę można spożywać w posiłkach, ale w tym przypadku jej zawartość jest stosunkowo skromna. Dla optymalnego wchłaniania zaleca się spożywanie kurkumy razem z tłuszczami lub w postaci suplementów diety, aby zapewnić późniejszy rozkład. Zalecana dzienna porcja to około 1 g do 4 g kurkumy przy poważnych dolegliwościach.

Podsumowując, kurkuma ma działanie przeciwzapalne, chroni wątrobę, jest silnym antyoksydantem, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga układ nerwowy, utrzymuje zdrowe stawy, ma działanie przeciwzapalne, oczyszcza i odtruwa organizm oraz poprawia naszą odporność. Jednocześnie świetnie smakuje, dlatego znajduje zastosowanie również w kuchni, zwłaszcza w egzotycznych potrawach. Nawet 1 gram kurkumy dziennie może znacznie poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie, o czym możesz przekonać się na własnej skórze, jeśli włączysz ją do swojej codziennej diety.

MLEKO Z KURKUMĄ DLA ŻYCIA WOLNEGO OD STANÓW ZAPALNYCH

Golden Curcuma to napój z kurkumą wzbogacony cynamonem i imbirem oraz już dodanym mlekiem ryżowym w proszku. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, wzmacnia nasz układ odpornościowy i przyspiesza trawienie.

-33%

GOLDEN Curcuma Latte 2+1 GRATIS

WSPOMAGAJ SWÓJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY KURKUMĄ
  • Zapobiega odkładaniu się tłuszczu wokół wątroby
  • Pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe
  • Pomaga utrzymać zdrową skórę
  • Pomaga uregulować trawienie
375g | na 36 dni
Cena regularna: 203,88 
136,60 
i oszczędź 67,28 
Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34