Jak spożywać kurkumę, aby zapewnić sobie zdrowie?
Czy kurkuma brzmi dla Ciebie egzotycznie? Wszystko staje się bardziej zrozumiałe, kiedy pomyślimy o curry. Curry to mieszanka 20 przypraw, jednym z głównych składników jest kurkuma, która nadaje mu charakterystyczny żółty kolor.
Żółty pigment jest najbardziej poszukiwaną i pożądaną częścią kurkumy, rośliny korzeniowej, która rośnie głównie w Azji Południowej.
Kurkuma w proszku odgrywa ważną rolę w kuchni indyjskiej, a ze względu na ciekawy smak i korzystny wpływ na zdrowie, zwłaszcza w stanach zapalnych, zaczęliśmy doceniać kurkumę również na Zachodzie.
Kurkuma pochodzi z lasów tropikalnych Azji Południowo-Wschodniej. Dziś jest uprawiana w południowych Chinach, Indiach, Indonezji i na Jawie. Jest to przyprawa, która nadaje potrawom żółtą barwę, a po kształcie korzenia możemy rozpoznać, że jest bliskim krewnym imbiru.
Głównym składnikiem aktywnym korzenia kurkumy jest kurkumina, która ma silne działanie przeciwzapalne i jest wyjątkowym przeciwutleniaczem.
Żółty kolor, który leczy
Jakie są cudowne właściwości zdrowotne kurkumy? Neutralizuje wolne rodniki i stymuluje enzymy antyoksydacyjne organizmu, dzięki czemu ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe i jest szczególnie polecana w okresie zimowym, kiedy wokół nas krążą wirusy.
Bylina podobna do trzciny dorasta do jednego metra wysokości. Posiada niezwykle dekoracyjne i duże liście oraz przepiękne biało-żółte kwiaty. Nazywana jest również szafranem indyjskim, żółtym imbirem lub korzeniem chińskim. Częściami rośliny, które nadają potrawom i ubraniom żółty kolor sąkłącza, czyli podziemne łodygi.
Dla optymalnego wchłaniania kurkuminy z jelita do krwiobiegu zaleca się spożywanie kurkumy w połączeniu z mielonym czarnym pieprzem, który zawiera piperynę, naturalny składnik poprawiający wchłanianie kurkumy.
Kurkuma nie zawiera zbyt dużo czystej kurkuminy (około 3%), z tego powodu zaleca się spożywanie kurkumy w postaci suplementów diety.
Kurkumina jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej przyjmowanie z posiłkiem bogatym w tłuszcz. Kurkumina stymuluje powstawanie nowych neuronów, dlatego pomaga zapobiegać procesom zwyrodnieniowym mózgu – demencji. Ma także właściwości przeciwnowotworowe i ma korzystne działanie w chorobach układu krążenia, reumatoidalnym zapaleniu stawów i depresji.
Zalecana dzienna dawka to około 1 do 4 gramów kurkumy w przypadku poważnych problemów.
Odtruwa i pomaga w stanach zapalnych
Kurkuma ma również działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe. Ma także korzystny wpływ na pracę wątroby, ponieważ zwiększa jej zdolność do detoksykacji. Kurkumina łączy właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, dlatego może mieć też pozytywny wpływ na choroby stawów.
Kurkumę lub kurkuminę można spożywać w posiłkach, ale w tym przypadku jej zawartość jest stosunkowo skromna. Dla optymalnego wchłaniania zaleca się spożywanie kurkumy razem z tłuszczami lub w postaci suplementów diety, aby zapewnić późniejszy rozkład. Zalecana dzienna porcja to około 1 g do 4 g kurkumy przy poważnych dolegliwościach.
Podsumowując,
kurkuma ma działanie przeciwzapalne, chroni wątrobę, jest silnym antyoksydantem, poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga układ nerwowy, utrzymuje zdrowe stawy, ma działanie przeciwzapalne, oczyszcza i odtruwa organizm oraz poprawia naszą odporność.
Jednocześnie świetnie smakuje, dlatego znajduje zastosowanie również w kuchni, zwłaszcza w egzotycznych potrawach. Nawet 1 gram kurkumy dziennie może znacznie poprawić Twoje zdrowie i samopoczucie, o czym możesz przekonać się na własnej skórze, jeśli włączysz ją do swojej codziennej diety.
MLEKO Z KURKUMĄ DLA ŻYCIA WOLNEGO OD STANÓW ZAPALNYCH
Golden Curcuma to napój z kurkumą wzbogacony cynamonem i imbirem oraz już dodanym mlekiem ryżowym w proszku. Działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco, wzmacnia nasz układ odpornościowy i przyspiesza trawienie.