Dlaczego powinniśmy spożywać błonnik codziennie?
Błonnik ma bardzo pozytywny wpływ na trawienie. Pokarmy zawierające małą ilość błonnika przechodzą przez nasz przewód pokarmowy w ciągu 60 do 90 godzin. Produkty bogate w błonnik podróżują tylko 30 godzin lub krócej. Oznacza to, że im więcej błonnika zawiera nasza dieta, tym trawienie pokarmu jest szybsze. Błonnik ma również korzystny wpływ na błonę śluzową jelit, daje nam dłuższe uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu. Z kolei zbyt małe spożycie błonnika może powodować zaparcia i podrażnienie jelit.
Ile błonnika zaleca się spożywać dziennie?
Zaleca się, aby mężczyźni spożywali co najmniej 40 g błonnika dziennie, a kobiety co najmniej 25 g. Osobom starszym zaleca się nieco mniejszą ilość, a mianowicie 21 g dla kobiet i 30 g dla mężczyzn.