Dlaczego warto spożywać marakuję?
Marakuja
to egzotyczny owoc tropikalny. Pierwotnie był uprawiany w Brazylii i innych tropikalnych regionach Ameryki Południowej. Istnieje kilka różnych gatunków, a owoce mogą być koloru złotożółtego lub ciemnoczerwono-fioletowego. We wszystkich przypadkach
marakuja
ma wiele korzyści dla naszego organizmu. Owoc ten nie zawiera tłuszczu, cholesterolu, sodu, ma niewiele kalorii i jest bogaty w witaminy i minerały.
Marakuja
jest bogata w przeciwutleniacze, witaminy C i A, flawonoidy, żelazo i beta-karoten. Witamina A ma właściwości przeciwutleniające, wspomaga wzrok, zdrowie błon śluzowych i wspiera zdrowie skóry. Potas jest ważnym składnikiem komórek ustrojowych i płynów ustrojowych. Pomaga regulować tętno i utrzymuje prawidłowe ciśnienie krwi. Żelazo pomaga we wchłanianiu witaminy C.
Marakuja
zawiera również minerały – miedź, magnez i fosfor. Ten niskokaloryczny owoc pomaga zapobiegać otyłości, która stanowi ważny czynnik ryzyka cukrzycy i chorób układu krążenia.
Zapobiega bezsenności
Bezsenność to długotrwały brak zdolności do snu.
Marakuja
jest używana jako łagodny środek uspokajający.
Zawiera fenole i flawonoidy
Z tego powodu ma bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Może być stosowany regularnie w celu obniżenia poziomu złego cholesterolu, a tym samym w celu zapobiegania zawałom serca i udarom.
Zawiera szeroką gamę przeciwutleniaczy
Przeciwutleniacze chronią nas przed wolnymi rodnikami. To sprawia, że nasz organizm jest bardziej odporny i łatwiej mu przystosować się do stresujących sytuacji.