BUDYŃ MATCHA CHIA Z MANGO
SKŁADNIKI
- 3 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka Matcha latte w proszku
- 200 ml migdałowego/ryżowego mleka
- ½ łyżeczki syropu z agawy lub miodu
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- Świeże lub suszone mango
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
- Wlej mleko migdałowe do małej miski, dodaj nasiona chia i dobrze wymieszaj.
- W międzyczasie w małym garnuszku wymieszaj Matcha latte w proszku z dużą ilością gorącej wody (zapobiegając w ten sposób późniejszemu sklejaniu się matchy po dodaniu jej do budyniu).
- Do mieszanki nasion Chia dodaj miksturę Matcha, syrop z agawy lub miód, sól i wszystko razem wymieszaj.
- Gotową mieszankę wstaw do lodówki i odstaw na noc lub przynajmniej na 2-3 godziny.
- Umieść warstwę budyń Matcha Chia w dowolnej szklance, następnie mango i ponownie budyń i kontynuuj, aż skończy się masa.