Dieta bezglutenowa – TAK czy NIE?
Gluten wzbudza wielkie emocje w związku z najnowszymi trendami żywieniowymi. Wiele osób twierdzi, że jest to jeden z głównych sprawców otyłości i problemów trawiennych, jednak osobom, które nie mają celiakii lub nie są nadwrażliwe na gluten, substancja ta nie szkodzi. Niewłaściwa eliminacja glutenu z diety może mieć negatywne konsekwencje. Ujawniamy wady i zalety diety glutenowej i bezglutenowej.
Co to jest gluten?
Gluten jest białkiem występującym w niektórych zbożach, który nadaje chlebowi i produktom zbożowym rozciągliwą i elastyczną konsystencję, dlatego jest ważnym składnikiem produktów piekarniczych. Jest to jedyne białko w pożywieniu, którego nie rozkłada kwas żołądkowy, co w przypadku celiakii może prowadzić do zapalenia jelit. U zdrowych osób kosmki jelitowe w jelicie cienkim absorbują składniki odżywcze do krwi, natomiast przy celiakii gluten podrażnia kosmki jelitowe, a nawet wyzwala odpowiedź immunologiczną, co w przypadku przewlekłego spożycia glutenu prowadzi do uszkodzenia lub rozpadu kosmków jelitowych, a tym samym do słabszego wchłaniania składników odżywczych.
Największe zagrożenia związane z dietą bezglutenową:
Największym ryzykiem jest z pewnością niezrównoważona dieta, a co za tym idzie brak niezbędnych składników odżywczych. Bezglutenowe substytuty chleba i ciastek są równie niezdrowe, jak te z glutenem. Ponadto, ze względu na przetwarzanie produktów, co jest nieuniknione, jeśli chcemy wyeliminować z nich gluten, produkty te mogą podczas procesu przetwarzania zostać pozbawione niektórych bardzo ważnych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, wapń i fosfor. Takie produkty zwykle zawierają więcej kalorii i cukru, ponieważ gluten nadaje również smak żywności. Tak więc, choć niektórzy błędnie uważają, że dieta bezglutenowa pomaga w odchudzaniu, z powodu nadmiernego spożycia kalorii, węglowodanów i cukru może doprowadzić do odwrotnego skutku. Wraz z kilogramami tracimy niezbędne składniki odżywcze, co prowadzi do złego samopoczucia i ostatecznie – problemów zdrowotnych.
Korzyści płynące z diety bezglutenowej:
O korzyściach płynących z diety bezglutenowej możemy mówić tylko wtedy, gdy jemy produkty, które z natury są bezglutenowe, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste zboża bezglutenowe, chude białko, zdrowe tłuszcze. W tym przypadku dieta bezglutenowa jest zdrowa, ponieważ unikamy spożywania rafinowanych węglowodanów i cukru. W ten sposób możemy również stracić dodatkowe kilogramy i poprawić nasze ogólne samopoczucie. Niemniej, osobom, które nie są nadwrażliwe, gluten z pełnych ziaren nie szkodzi.
Które pokarmy są więc zalecane, a które nie?
Zaleca się spożywanie naturalnie bezglutenowych zbóż, takich jak komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana, kukurydza. Ponadto rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, owoce i warzywa, jajka, ryby i chude mięso.
Powinniśmy jednak unikać chleba, piwa, ciast i ciastek, herbatników i krakersów, rogalików, makaronów i przetworzonej żywności.
Wskazówka zakupowa: to, że produkt jest oznaczony jako bezglutenowy, wcale nie oznacza, że jest również zdrowy, ważna jest ilość cukru i wartość energetyczna produktu.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku