Składniki na śliwkowy crumble
- 50 g płatków owsianych lub Bio Musli oczyszczające ciało
- 20 g kokosa
- 25 g nasion sezamu
- 20 g pestek dyni
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
Nadzienie owocowe:
- 250 g śliwek bez pestek
- 1 łyżeczka wody
- 12 łyżeczek mielonego cynamonu
- starta skórka bio cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.
W misce wymieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj rozpuszczony olej kokosowy i słodzik. Dobrze wymieszaj.
Pokrojone w ćwiartki śliwki bez pestki przełóż do małego rondla. Dodaj trochę wody, cynamon, skórkę z cytryny i słodzik. Duś na małym ogniu przez kilka minut, aby śliwki zmiękły i stały się bardziej soczyste. Mieszaj podczas gotowania.
Blachę do pieczenia posmaruj olejem, dodaj nieco mniej niż połowę masy na crumble, następnie połowę nadzienia owocowego, trochę crumble’a i drugą połowę śliwek. Na koniec dodaj drugą trzecią crumble’a, włóż do piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do momentu, aż płatki lekko zbrązowieją lub będą tak mocno upieczone, jak chcesz.
Przepis przygotowany przez Katję Roposa – wię o przepisie przeczytasz pod linkiem: www.cookeatandsmile.com