CZEKOLADOWA WEGAŃSKA BABKA NA ZAKWASIE
Jeśli nigdy wcześniej nie słyszałaś o wykorzystywaniu zakwasu do wypieków, to teraz, w okresie kwarantanny, koniecznie musisz spróbować przepisu z zakwasem w roli głównej. Zakwas to nic innego jak domowe dzikie drożdże, które całkowicie zastępują drożdże piekarskie. Z prostej mieszanki mąki i wody powstaje naturalny środek spulchniający, który zaczyna fermentować. Zakwas jest tak popularny i coraz bardziej pożądany w wypiekach z powodu dłuższego procesu fermentacji, który sprawia, że produkty są bardziej pożywne, lekkie i łatwiejsze do strawienia. Zdecydowanie warto spróbować wypieków na zakwasie, bo dzięki temu możesz uzyskać naprawdę wspaniałe i zdrowsze potrawy.
W poniższym przepisie przedstawiamy wegańską babkę, do której użyliśmy słodkiego zakwasu. Jeśli nie masz zakwasu, możesz użyć zwykłych drożdży piekarniczych. Babka na pierwszy rzut oka wygląda jak wielkie ciasto, w którym ukryte są pyszne składniki. Babkę można nadziewać różnego rodzaju nadzieniami, zarówno słodkimi, jak i słonymi. Ciekawym sposobem na przygotowanie babki jest jej nacięcie i splecenie podczas formowania ciasta. Końcowy produkt kroimy i podajemy. Ciasto jest tak puszyste, że po prostu rozpływa się w ustach.