Ciasto zawijane z karobem bez mleka i jajek
Święta już tuż, tuż! Nierzadko zdarza się, że w czasie świąt przytyjemy kilka kilogramów z powodu tłustych i słodkich grzechów. Wyrzuty sumienia i przyrost masy ciała można choć trochę złagodzić, wybierając zdrowe desery zamiast klasycznych.
Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ciasta zawijanego. Klasyczne zawiera rafinowaną białą mąkę i duuużo rafinowanego cukru. Jeśli jednak zamienimy kilka składników, nasze ciasto może mieć znacznie lepsze wartości odżywcze i znacznie mniej kalorii.
Dziś gospodynie domowe pieczą zawijańce z wszelkiego rodzaju nadzieniami. Najczęściej spotykamy nadzienia z orzechów włoskich, czekolady czy estragonu. Tradycyjne ciasto zawijane, które piekły babcie dzisiejszych gospodyń domowych, to ciasto z karobem, czyli chlebem świętojańskim.
Chleb świętojański jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, a w smaku przypomina kakao. Ze względu na słodki smak jest często stosowany do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów. Ponadto chleb świętojański doskonale tłumi apetyt i jest nieoceniony w różnych programach odchudzających.
Również w czasie świąt dbamy o nasze zdrowie, dlatego w tym roku upieczemy ciasto z chlebem świętojańskim. Nasz przepis jest również odpowiedni dla wegan, ponieważ nie tylko nie zawiera rafinowanych cukrów i białej mąki, ale też jajek i mleka.
Składniki na ciasto:
- 1 kostka drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g mąki razowej
- 2 łyżki chipsów kokosowych
- 150 ml mleka roślinnego
Składniki na krem:
- 300 g mąki chleba świętojańskiego
- 2 łyżki rodzynków
- 4 łyżki cukru kokosowego
- 1 drobno starte jabłko
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 6 łyżek kakao w proszku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotuj drożdże (kostkę drożdży, 100 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru i łyżeczka mąki) i pozostaw na 10 minut w cieple. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, przykryte ściereczką kuchenną, do wyrośnięcia, a w międzyczasie ponownie zagnieć (po około pół godzinie).
Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i równomiernie rozprowadź nadzienie. Zawiń i umieść w naczyniu do pieczenia. Niech leży na blasze przez dodatkowe 20 minut, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy około 1 godziny.
Produkty w koszyku
Oferta specjalna tylko tutaj!
Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!
FatBurn Tea*
Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu
IMUNUP*
Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego
Witamina D3 w proszku*
Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku