🐣 15% zniżki na wszystko – kod EASTER15

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


Ciasto zawijane z karobem bez mleka i jajek



Święta już tuż, tuż! Nierzadko zdarza się, że w czasie świąt przytyjemy kilka kilogramów z powodu tłustych i słodkich grzechów. Wyrzuty sumienia i przyrost masy ciała można choć trochę złagodzić, wybierając zdrowe desery zamiast klasycznych.

Na świątecznym stole nie powinno zabraknąć ciasta zawijanego. Klasyczne zawiera rafinowaną białą mąkę i duuużo rafinowanego cukru. Jeśli jednak zamienimy kilka składników, nasze ciasto może mieć znacznie lepsze wartości odżywcze i znacznie mniej kalorii.

Dziś gospodynie domowe pieczą zawijańce z wszelkiego rodzaju nadzieniami. Najczęściej spotykamy nadzienia z orzechów włoskich, czekolady czy estragonu. Tradycyjne ciasto zawijane, które piekły babcie dzisiejszych gospodyń domowych, to ciasto z karobem, czyli chlebem świętojańskim.

Chleb świętojański jest doskonałym źródłem witamin i minerałów, a w smaku przypomina kakao. Ze względu na słodki smak jest często stosowany do przygotowania wszelkiego rodzaju deserów. Ponadto chleb świętojański doskonale tłumi apetyt i jest nieoceniony w różnych programach odchudzających.

Również w czasie świąt dbamy o nasze zdrowie, dlatego w tym roku upieczemy ciasto z chlebem świętojańskim. Nasz przepis jest również odpowiedni dla wegan, ponieważ nie tylko nie zawiera rafinowanych cukrów i białej mąki, ale też jajek i mleka.


Składniki na ciasto:


Składniki na krem:


Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj drożdże (kostkę drożdży, 100 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru i łyżeczka mąki) i pozostaw na 10 minut w cieple. Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1 godzinę, przykryte ściereczką kuchenną, do wyrośnięcia, a w międzyczasie ponownie zagnieć (po około pół godzinie).

Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm i równomiernie rozprowadź nadzienie. Zawiń i umieść w naczyniu do pieczenia. Niech leży na blasze przez dodatkowe 20 minut, w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy około 1 godziny.