Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Ciasto migdałowe

Skąd pochodzą migdały?

Migdały powstają z nasion migdałowca, który rośnie głównie w regionie śródziemnomorskim i należy do grupy drzew pestkowych. Migdały dzielą się na dwa rodzaje:

  • słodkie do spożycia
  • gorzkie, z których wytwarzane są zapachy, ponieważ nie są jadalne.

Jak są używane?

Migdały są bardzo często używane w kuchni. Mają różną postać – można je pokroić w płatki lub kawałki, zmielić na masło migdałowe lub spożywać w postaci ekstraktu…

Mandljevo pecivo

Dlaczego można je znaleźć w prawie każdej kuchni?

Nie bez powodu są tak często używane w przepisach i należą do najbardziej cenionych orzechów na świecie. Oprócz wyśmienitego smaku, mają też dużo właściwości odżywczych, które są korzystne dla naszego zdrowia.

  • Migdały są bardzo bogate w witaminę E, która chroni nas przed chorobami i spowalnia procesy starzenia, ponieważ jest doskonałym antyoksydantem.
  • Migdały są źródłem wapnia. Mają go najwięcej spośród produktów niezwierzęcych, dlatego są bardzo popularne w diecie wegańskiej.
  • Pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Migdały są bogate w tłuszcze nienasycone, tzw. dobre tłuszcze, które mają dobry wpływ na nasz organizm.

Migdały to niezwykle wartościowe pożywienie. Zawierają dużo białka, błonnika, potasu, wapnia… dlatego są popularne w diecie sportowców. Ze względu na słodki smak i zarazem niewielką ilość węglowodanów są często stosowane w różnych przepisach. Migdały i ciasto migdałowe stanowią idealny deser, który jednocześnie dobrze wpływa na nasze zdrowie.

Składniki na ciasto migdałowe

Składniki na glazurę:

  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki świeżego soku pomarańczowego
  • ¾ szklanki mielonego cukru kokosowego i trochę do posypania
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczka ekstraktu migdałowego

Składniki na ciasto:

  • ¾ szklanki jogurtu greckiego
  • 1½ szklanki cukru kokosowego w kryształkach
  • 4 duże jajka
  • 1½ szklanki białej mąki
  • ¾ szklanki mąki migdałowej z migdałów blanszowanych (nie migdałów zmielonych ze skórką)
  • ½ szklanki napoju migdałowego
  • 1 łyżka napoju ryżowego o smaku migdałowym
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ¾ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki pokrojonych migdałów
Mandljevo pecivo

Sposób przygotowania ciasta migdałowego

 

1. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2. Zaczniemy od pieczenia migdałów, które później posłużą jako dekoracja. Przekrój migdały na pół. Następnie rozprowadź je równomiernie na blasze. Uważaj, aby migdały nie nachodziły na siebie. Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika, piecz przez 15 minut i przemieszaj je co 5 minut. Migdały są gotowe, gdy osiągną złotobrązowy kolor. Po upieczeniu wyjmij je z piekarnika i pozwól im ostygnąć.

3. Następnie przygotowujemy glazurę. Drobno zetrzyj skórkę pomarańczy, a następnie przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Weź małą miskę i przełóż do niej skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, cukier kokosowy w proszku, migdały i ekstrakt waniliowy. Wszystko wymieszaj trzepaczką, aż glazura będzie całkowicie gładka. Miskę z glazurą przykryj i odstaw.

Mandljevo pecivo

4. Do przygotowania ciasta potrzebujemy większej miski. Umieść w niej jogurt i jajka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, napój migdałowy, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, wanilię i ekstrakt migdałowy, a na koniec sól himalajską. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, aby się połączyły. Dodaj roztopiony olej kokosowy i ponownie wymieszaj. Na początku będzie nam się wydawać, że olej nie wymiesza się dobrze z ciastem, dlatego musimy być wytrwali i mieszać przez około 2-3 minuty. Wtedy wszystkie składniki dobrze się ze sobą wymieszają.

5. Wlej przygotowane ciasto do foremki. Masa musi być równomiernie rozprowadzona, aby ciasto dobrze się upiekło ze wszystkich stron. Ciasto pieczemy przez 35-45 minut. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest dobrze upieczone. Wbij ją na środku ciasta (środkowa część piecze się najwięcej czasu). Jeśli po wyjęciu wykałaczki nie widzimy śladów ciasta, to znaczy, że ciasto jest gotowe.

6. Wyjmij ciasto migdałowe z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na 10 minut. Następnie przygotuj talerz, na którym podasz ciasto. Przełóż ciasto z foremki na stojak. Następnie nałóż glazurę, ciasto musi być jeszcze ciepłe. Weź pędzelek do ciasta i delikatnie rozprowadź wcześniej przygotowaną glazurę po całym cieście. Glazurę nakładamy aż całkowicie wchłonie się w ciasto.

7. Naszym ostatnim krokiem jest dekorowanie ciasta. Robimy to, gdy ciasto jest jeszcze wilgotne od glazury, aby migdały się do niego przykleiły. Posyp ciasto pieczonymi migdałami i pozostaw je do ostygnięcia. Na koniec posyp ciasto migdałowe cukrem pudrem i nasz wspaniały deser jest gotowy.

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34