Białko w diecie
Zewsząd słyszymy, że aby zbudować masę mięśniową, musimy jeść dużo białka. Potrzebujemy go, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować i abyśmy mogli rosnąć i rozwijać się. Czy aby na pewno wiemy, do czego służy białko, ile powinniśmy go spożywać, gdzie je znajdziemy i jaka jest jego funkcja w życiu osób aktywnych fizycznie?
Białko nazywane jest również proteinami
Białko złożone jest z kilku cząsteczek zwanych aminokwasami. Wraz z wodą są one głównym budulcem tkanek i narządów naszego organizmu i dbają o odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Po spożyciu białka są rozkładane na kilka aminokwasów.
Aminokwasy dzielimy na egzogenne, czyli takie, których nasz organizm bardzo potrzebuje i endogenne, które nie są aż tak potrzebne, ale organizm z chęcią je przyjmie. Niestety nasz organizm nie może sam produkować aminokwasów, dlatego bardzo ważne jest, abyśmy dostarczali je wraz z urozmaiconą dietą.
Czy powinienem jeść białko nawet jeśli nie jestem sportowcem?
Oczywiście białko służy nie tylko sportowcom i wzrostowi mięśni. Jak już wspomnieliśmy, jest ono przede wszystkim jednym z głównych budulców naszego organizmu, dlatego wszyscy musimy je spożywać w odpowiednich ilościach. Zaleca się 59 g białka dziennie dla mężczyzn i 47 g białka dziennie dla kobiet. Porcja ta nie jest taka sama dla wszystkich, ponieważ nasze organizmy różnią się od siebie. Minimalne dzienne spożycie to 0,8 g białka na kilogram masy ciała. Wymagane spożycie zmniejsza się wraz z wiekiem o około 1 g na każde 10 lat po 50 roku życia. Z kolei kobiety w ciąży (od 4 miesiąca) i dzieci mają większe zapotrzebowanie na białko.
Dlaczego białko jest dobre dla mojego organizmu?
Białko znacząco wpływa na nasze samopoczucie, gdyż wpływa na układ odpornościowy, kości, enzymy, hormony.
Jest szczególnie polecane wszystkim sportowcom i osobom o dużym zapotrzebowaniu energetycznym. Przyda się także amatorom sportu, wędrówek, fitnessu, a także osobom chorym, dzieciom, kobietom w ciąży i osobom, które nie stosują zróżnicowanej diety.