Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Promo icon

Gwarancja 100% satysfakcji

Promo icon

Dostawa w ciągu 3-5 dni roboczych

Promo icon

Sprawdzona jakość

Obecnie wielu ludzi prowadzi szybki i stresujący tryb życia, co często skutkuje tym, że nie poświęcamy wystarczająco dużo czasu na spożywanie i gotowanie zbilansowanych posiłków. Chętniej sięgamy po jedzenie typu fast food lub gotowych dań, ponieważ jest to łatwiejsze i dzięki temu mniej czasu spędzamy w kuchni. Jeśli jednak stosujemy taką dietę przez dłuższy czas, możemy szybko doświadczyć różnych problemów trawiennych.

 

Do typowych problemów trawiennych należą wzdęcia i zaparcia, których z pewnością doświadczył każdy z nas. Zaparcia są bardzo nieprzyjemną dolegliwością i mogą wpływać na nasze samopoczucie i nastrój. Jeśli chcesz sobie pomóc w naturalny sposób, przeczytaj poniższy artykuł.

Możliwe przyczyny zaparć

Większość przyczyn spowolnionego rytmu wypróżnień leży w złych nawykach życiowych. Niezbilansowana dieta bogata w tłuszcze trans, cukier, sól, proste węglowodany i uboga w błonnik może prowadzić do zaparć i poczucia niepełnego wypróżnienia. Często problem występuje również z powodu niewystarczającego spożycia płynów i zbyt małej aktywności fizycznej. Jednak zaparcia mogą być też spowodowane przyjmowaniem pewnych leków, takich jak leki przeciwdepresyjne, niektóre leki przeciwbólowe, suplementy z żelazem itp. lub przez różne choroby, takie jak choroby tarczycy, cukrzyca, zespół jelita drażliwego, przewlekłe choroby zapalne, hemoroidy itp. Używając zbyt dużej ilości środków przeczyszczających, możemy rozleniwić nasze jelita, co w rezultacie doprowadzi do zaparć.

Jak możemy sobie pomóc, aby zwalczyć problem zaparć?

Jeśli zaparcia są spowodowane chorobą, należy udać się do lekarza i zacząć od profesjonalnego leczenia. Można je też leczyć różnymi środkami przeczyszczającymi, ale musimy uważać, gdyż zbyt częste stosowanie środków przeczyszczających prowadzi do rozleniwienia jelit. Jelito przyzwyczaja się do środków przeczyszczających, co powoduje, że wypróżnianie bez tych wspomagaczy przestaje być możliwe. Przy regularnym stosowaniu zwiększa się również tolerancja na te substancje, więc do utrzymania prawidłowego rytmu wypróżnień potrzebne coraz większe dawki.

Na niektóre przyczyny zaparć możemy wpływać sami. Możemy zadbać o regularną aktywność fizyczną i wypijać co najmniej 2 litry płynów dziennie. Woda mineralna z dodatkiem magnezu także może pomóc w trawieniu, ponieważ działa jako łagodny środek przeczyszczający. Również dieta stanowi ważny aspekt zapobiegania zaparciom, ponieważ zrównoważona i zróżnicowana z odpowiednią ilością błonnika pomoże nam uregulować wypróżnienia. Ważne jest również spożycie wysokiej jakości białka, pełnowartościowych węglowodanów i zdrowych tłuszczów. Błonnik występuje głównie w owocach i warzywach (śliwki, figi, kapusta kiszona, otręby, owies, siemię lniane) i ułatwienia wydalanie, gdyż wiąże wodę, pęcznieje, zmiękcza stolce, a tym samym przyspiesza trawienie. Zalecana dzienna ilość spożywanego błonnika to około 30g. Jedną z najbogatszych w błonnik roślin jest babka płesznik, która składa się aż w 70% z błonnika pokarmowego.

Babka płesznik – skarbnica błonnika

Babka płesznik to roślina pochodząca z Indii. Jej nasiona i mielone łuski nasion zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Najlepiej jest jej używać w postaci zmielonej, ponieważ w ten sposób możemy najlepiej wykorzystać zawarty w niej błonnik. Nie jest rozkładana i trawiona przez nasz organizm, a jedynie przechodzi przez jelita, ułatwiając w ten sposób trawienie i oczyszczanie jelit. Włókna babki płesznik pęcznieją po kontakcie z wodą w jelicie i tworzą galaretowatą substancję śluzową, zwiększają wielkość i wilgotność stolca, stymulują perystaltykę jelit i wypychają stolec naprzód. Stolec ten może się przesuwać w jelicie, ponieważ jest śliskie z powodu utworzonego śluzu.

 

W taki oto sposób błonnik pomaga na zaparcia. Jego zaletą jest również to, że w przeciwieństwie do środków przeczyszczających, nie powoduje gwałtownego efektu, a jego regularne stosowanie nie doprowadza do uzależnienia i rozwoju tolerancji.

Babka płesznik w proszku Bio 250g

Aby naturalnie wspomóc trawienie
  • Z upraw ekologicznych
  • Wysoka zawartość błonnika pokarmowego
  • Pomaga kontrolować poziom cholesterolu
  • Wspomaga trawienie
250g | na 25 dni
66,69 

Inne zalety babki płesznik

Babka płesznik pomaga uregulować trawienie, ułatwia wypróżnienia i poprawia ogólne samopoczucie. Może pomóc każdemu, kto chce zrzucić kilka kilogramów, ponieważ zawiera niewiele kalorii i w kontakcie z wodą pęcznieje w żołądku. W rezultacie szybciej czujemy sytość i jemy mniej produktów bogatych w kalorie, co pomaga nam schudnąć. Reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega jego wahaniom, które mogą być przyczyną ciągłego głodu, przejadania się i otyłości. Dzięki temu, że reguluje poziom cukru we krwi, babka jest dobra dla cukrzyków. Ponadto wiąże tłuszcze w jelicie, co zapobiega ich wchłanianiu i przemianie tych tłuszczów w wątrobie w cholesterol, co przyspiesza ich wydalanie. Dzięki temu babka płesznik reguluje także poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Obecnie choroby sercowo-naczyniowe stanowią poważne obciążenie dla systemów opieki zdrowotnej i są jedną z najczęściej występujących chorób. Regulując poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu i trójglicerydów, a co za tym idzie także ciśnienie krwi, możemy wpływać na rozwój chorób układu krążenia lub ułatwiać ich leczenie. Tutaj niezwykle pomocna może okazać się babka płesznik.

Sposób użycia babki płesznik

Ze względu na pęcznienie babki płesznik w wodzie ważne jest, aby w ciągu dnia pić dużo płynów. Zalecana dzienna porcja babki płesznik to 5 do 10 g (1 do 2 łyżeczki).

Dla lepszego trawienia można zmieszać babkę indyjską z wodą lub innym płynem (np. sokiem, lemoniadą, koktajlem) i wypić. Można ją również zmieszać z jogurtem i płatkami. Nie zapominajmy o wystarczającej ilości płynów.

Jeśli chcesz wykorzystać babkę do odchudzania, dobrze jest ją zmieszać z wodą lub innym płynem i wypić pół godziny przed posiłkiem. Po kontakcie z wodą spęcznieje w żołądku, powodując zmniejszenie apetytu.

Jednak babka sprawdzi się nie tylko w przypadku utraty wagi i polepszeniu trawienia. Można jej używać do zagęszczania sosów, zup, gulaszów warzywnych czy napojów. Może być stosowana zamiast bułki tartej czy chleba do przygotowania pieczeni mięsnych lub klopsików. Przydaje się również do wypieku deserów, ciast i naleśników, powodując że są lżejsze. Babka płesznik nie zawiera glutenu, więc, dzięki tworzeniu się żelu, może bardzo przydać się w wypiekach bezglutenowych, poprawiając teksturę, zmniejszając kruszenie się ciasta, zwiększając jego puszystość i wilgotność.

 

Suplementy diety od Nature’s Finest z babką płesznik zawierają zmielone łuski nasion, dzięki czemu w pełni wykorzystasz błonnik pokarmowy, uregulujesz trawienie i poprawisz samopoczucie.

Delivery
Tylko 200zł do DARMOWEJ DOSTAWY
Produkty w koszyku

Brak produktów w koszyku.

Oferta specjalna tylko tutaj!

Dodaj, aby zamówić i zaoszczędzić!

-72%
FatBurn Tea*

Przyczynia się do metabolizmu tłuszczów, eliminując nadmierną masę ciała i naturalnie tłumiąc uczucie głodu

129,00  36,12 
-40%
IMUNUP*

Zawiera 7 aminokwasów, 11 witamin i 8 minerałów dla mocnego układu odpornościowego

79,80  47,88 
-40%
Witamina D3 w proszku*

Najbardziej biodostępna forma witaminy D3 w proszku

38,90  23,34