Babka płesznik – królowa trawienia
Babka płesznik
jest doskonałym źródłem błonnika, dlatego jest stosowana jako naturalne wsparcie przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w
babce płesznik
jest rozpuszczalny w wodzie i dlatego pęcznieje w kontakcie z wodą. Kiedy błonnik pęcznieje, jego objętość znacznie się zwiększa, co z kolei zmniejsza uczucie głodu, dlatego oprócz regulacji trawienia
babki płesznik
stanowi także doskonały środek na odchudzanie.
Jak działa babka płesznik?
Babka płesznik
jest często opisywana jako „środek oczyszczający jelita”, a ponadto jako naturalny środek na utratę zbędnych kilogramów.
Po spożyciu
babki płesznik
pęcznieje w przewodzie pokarmowym i tworzy „masę”, która wiąże substancje pozostające w jelicie, oczyszczając je. Jeśli jemy ją przed posiłkiem, daje nam uczucie sytości, co zapobiega przejadaniu się.
Jest doskonałym naturalnym źródłem błonnika
Diety LCHF (niskowęglowodanowe o wysokiej zawartości tłuszczu) często eliminują z diety zboża, produkty pełnoziarniste i owoce, co oznacza, że ilość spożywanego błonnika jest znacznie zmniejszona.
Babka płesznik
stanowi doskonałe źródło błonnika, łyżeczka zawiera aż 4g, dlatego, jeśli w naszej diecie brakuje błonnika, możemy go szybko i łatwo dodać w postaci babki.
Babka płesznik
w wypiekach
Oprócz wszystkich wspomnianych już korzyści,
babka płesznik
doskonale nadaje się również do pieczenia. Jest często stosowana w przepisach bezglutenowych ze względu na zdolność tworzenia żelu, który zapobiega wysychaniu produktów bezglutenowych.
Jeśli więc cierpisz na nietolerancję glutenu, a jednocześnie uwielbiasz gotować i próbować nowych przepisów, babka płesznik jest cudownym składnikiem, którego potrzebujesz. Świetnie nadaje się do wypieku ciast, chleba, naleśników, a nawet do smoothie.