Amerykańskie naleśniki (American pancakes) pochodzą z Ameryki, gdzie nazywane są naleśnikami amerykańskimi lub kanadyjskimi, a występują również pod innymi nazwami, np. hotcakes, griddlecakes lub flapjacks. Zwykle podawane są na śniadanie po dwa lub trzy ułożone jeden na drugim, często na słono – w połączeniu z bekonem, jajkiem lub kiełbasą lub na słodko, z masłem, które topi się na świeżo upieczonych naleśnikach. Jeśli ktoś ma ochotę na prawdziwie słodkie śniadanie, naleśniki można polać miodem, syropem klonowym lub syropem z agawy.
Jeśli brakuje Ci pomysłów na śniadanie lub szybki deser, przygotowaliśmy dla Ciebie prosty przepis na pyszne amerykańskie naleśniki. Jako dodatek do naleśników można przygotować pyszną polewę czekoladową, która nada im wyśmienitego czekoladowego smaku. Jeśli masz ochotę, możesz posypać polewę czekoladowo-kokosowymi chipsami i świeżymi owocami, co zapewni naleśnikom chrupkość.