9 zdrowych przekąsek
Kiedy między posiłkami dopadnie nas głód, zwykle sięgamy po przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak czekolada, krakersy, kupne batoniki zbożowe, słodkie i pikantne wypieki itd. W ten sposób nie robimy przysługi naszemu organizmowi, gdyż węglowodany, a zwłaszcza cukry, są bardzo szybko trawione i zapewniają nam szybki przyrost energii, ale niestety również równie szybki jej spadek. Poziom cukru we krwi szybko rośnie i równie szybko spada, co powoduje, że wkrótce znów jesteśmy głodni i ponownie sięgamy po niezdrowe pokarmy wysokowęglowodanowe. W wyniku błędnego koła mamy coraz więcej dodatkowych kilogramów i coraz gorszy nastrój.
Przy napadach głodu między posiłkami bardziej wskazane jest spożywanie przekąsek białkowych, które nie mają tak silnego wpływu na wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, na długo nas sycą. Oto kilka przykładów zdrowych przekąsek białkowych:
Łódeczka z masłem orzechowym
Pokrój łodygi selera na mniejsze kawałki i przekrój je wzdłuż na pół. Posmaruj je
masłem orzechowym
i posyp z wierzchu
orzechami lub suszonymi owocami
. Zamiast selera można użyć plasterków jabłka lub gruszki. Tłuszcze nienasycone w maśle orzechowym oraz błonnik w warzywach i owocach zapewnią nam uczucie sytości.
Jogurt grecki z granolą
Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, zdrową i smaczną alternatywą jest kremowy jogurt grecki z
granolą
. Aby uzyskać jeszcze słodszy smak i nasycić się na dłużej, możesz dodać banana i łyżeczkę
syropu z agawy
.
Kulki proteinowe
Masło orzechowe
,
płatki owsiane
, mielone orzechy,
nasiona chia
, drobno startą gorzką czekoladę i syrop z agawy wymieszaj w misce na gładką masę i uformuj kulki. Obtocz je w
nasionach chia
i umieść w lodówce, aby lekko stwardniały.
Pudding Chia
Dodaj łyżkę
nasion chia
do 100 ml mleka roślinnego. Dodaj
kakao w proszku
i
syrop z agawy
lub przecier owocowy (np. do persymony dodaj
cynamon
i użyj go jako polewy do budyniu).
Prażona ciecierzyca
Ugotowaną ciecierzycę
dopraw wg uznania i podsmaż na łyżeczce oleju. Jedz ją jak orzechy za każdym razem, gdy zgłodniejesz. Jest bogata w białko i sprawia, że jesteśmy syci na dłużej.
Mieszanka orzechów i suszonych owoców
Źródło: http://www.simplehealthykitchen.com/
Przygotowane mieszanki suszonych owoców i orzechów łagodzą napady głodu między posiłkami. Takie mieszanki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się, aby mieszankę mieć zawsze pod ręką, gdy zgłodniejemy: w torbie, w samochodzie, w biurze.
Napój białkowy
Do ulubionych owoców i warzyw dodaj mleko roślinne i 2-3 łyżeczki białka konopnego, ryżowego, grochu lub innego białka w proszku. Błonnik w owocach i warzywach w połączeniu z białkiem zapewni wolniejsze uwalnianie składników odżywczych do krwi, dzięki czemu będziemy dłużej najedzeni.
Hummus
Źródło: http://www.bonappetit.com
Ugotowaną ciecierzycę
lub fasolę dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku (w razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy), dodaj awokado lub odrobinę oleju roślinnego i wymieszaj na gładką masę. Zanurz w sosie pokrojone warzywa lub tortille kukurydziane. Ciecierzyca i fasola są dobrym źródłem białka roślinnego i są świetną przekąską.
Pieczona komosa ryżowa
Do ugotowanej komosy ryżowej dodaj
siemię lniane
, wiórki kokosowe i łyżeczkę
syropu z agawy
. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz 10 minut w temperaturze 180 °C. Dodaj mieszankę do jogurtu lub zjedz jak orzechy.