🐣 15% zniżki na wszystko – kod EASTER15

Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu
Home Ikone NOVO_phone
Dostawa w ciągu 3-4 dni roboczych
Darmowa wysyłka przy zamówieniach powyżej 200 zł
Gwarancja 100% satysfakcji
60-dniowa polityka zwrotu


9 zdrowych przekąsek

Kiedy między posiłkami dopadnie nas głód, zwykle sięgamy po przekąski o wysokiej zawartości węglowodanów, takich jak czekolada, krakersy, kupne batoniki zbożowe, słodkie i pikantne wypieki itd. W ten sposób nie robimy przysługi naszemu organizmowi, gdyż węglowodany, a zwłaszcza cukry, są bardzo szybko trawione i zapewniają nam szybki przyrost energii, ale niestety również równie szybki jej spadek. Poziom cukru we krwi szybko rośnie i równie szybko spada, co powoduje, że wkrótce znów jesteśmy głodni i ponownie sięgamy po niezdrowe pokarmy wysokowęglowodanowe. W wyniku błędnego koła mamy coraz więcej dodatkowych kilogramów i coraz gorszy nastrój.


Przy napadach głodu między posiłkami bardziej wskazane jest spożywanie przekąsek białkowych, które nie mają tak silnego wpływu na wahania poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie, na długo nas sycą. Oto kilka przykładów zdrowych przekąsek białkowych:


Łódeczka z masłem orzechowym

Pokrój łodygi selera na mniejsze kawałki i przekrój je wzdłuż na pół. Posmaruj je


masłem orzechowym


i posyp z wierzchu


orzechami lub suszonymi owocami


. Zamiast selera można użyć plasterków jabłka lub gruszki. Tłuszcze nienasycone w maśle orzechowym oraz błonnik w warzywach i owocach zapewnią nam uczucie sytości.


Jogurt grecki z granolą

Gdy najdzie Cię ochota na słodycze, zdrową i smaczną alternatywą jest kremowy jogurt grecki z


granolą


. Aby uzyskać jeszcze słodszy smak i nasycić się na dłużej, możesz dodać banana i łyżeczkę


syropu z agawy


.



Kulki proteinowe



Masło orzechowe


,


płatki owsiane


, mielone orzechy,


nasiona chia


, drobno startą gorzką czekoladę i syrop z agawy wymieszaj w misce na gładką masę i uformuj kulki. Obtocz je w

nasionach chia

i umieść w lodówce, aby lekko stwardniały.


Pudding Chia

Dodaj łyżkę


nasion chia


do 100 ml mleka roślinnego. Dodaj


kakao w proszku


i


syrop z agawy


lub przecier owocowy (np. do persymony dodaj


cynamon


i użyj go jako polewy do budyniu).


Prażona ciecierzyca



Ugotowaną ciecierzycę


dopraw wg uznania i podsmaż na łyżeczce oleju. Jedz ją jak orzechy za każdym razem, gdy zgłodniejesz. Jest bogata w białko i sprawia, że jesteśmy syci na dłużej.


Mieszanka orzechów i suszonych owoców

Źródło: http://www.simplehealthykitchen.com/

Przygotowane mieszanki suszonych owoców i orzechów łagodzą napady głodu między posiłkami. Takie mieszanki są bogate w błonnik, przeciwutleniacze, białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Zaleca się, aby mieszankę mieć zawsze pod ręką, gdy zgłodniejemy: w torbie, w samochodzie, w biurze.


Napój białkowy

Do ulubionych owoców i warzyw dodaj mleko roślinne i 2-3 łyżeczki białka konopnego, ryżowego, grochu lub innego białka w proszku. Błonnik w owocach i warzywach w połączeniu z białkiem zapewni wolniejsze uwalnianie składników odżywczych do krwi, dzięki czemu będziemy dłużej najedzeni.


Hummus

Źródło: http://www.bonappetit.com



Ugotowaną ciecierzycę


lub fasolę dopraw solą, pieprzem i czosnkiem w proszku (w razie potrzeby możesz dodać inne przyprawy), dodaj awokado lub odrobinę oleju roślinnego i wymieszaj na gładką masę. Zanurz w sosie pokrojone warzywa lub tortille kukurydziane. Ciecierzyca i fasola są dobrym źródłem białka roślinnego i są świetną przekąską.


Pieczona komosa ryżowa

Do ugotowanej komosy ryżowej dodaj


siemię lniane


, wiórki kokosowe i łyżeczkę


syropu z agawy


. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz 10 minut w temperaturze 180 °C. Dodaj mieszankę do jogurtu lub zjedz jak orzechy.